Parlamentarii APCE, ‘preocupați’ de Legea Educației din Ucraina, care ar putea afecta minoritățile naționale

33

Parlamentarii din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) s-au declarat joi 'preocupați' în legătura cu recenta Lege a Educației din Ucraina, menită să consolideze predarea în limba ucraineană și care ar putea aduce atingere drepturilor minorităților ce locuiesc în Ucraina, informează AFP.

66842ab8-822d-448d-9c92-5592b6e81861

Această lege 'atrage după sine o reducere prea puternică a drepturilor până acum recunoscute ale 'minorităților naționale' în ceea ce privește învățământul în limba lor maternă' și 'nu pare să găsească un echilibru potrivit între limba oficială și limbile minorităților naționale', a estimat într-o rezoluție Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE).

Potrivit parlamentarilor APCE, 'atunci când statele iau măsuri pentru a promova limba oficială, acestea trebuie să nu contravină măsurilor menite să protejeze și să promoveze limbile minorităților naționale'. 'Dacă acest lucru nu se respectă, rezultatul va fi asimilarea și nu integrarea', atenționează APCE.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației, și anume ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV

AFP amintește că această lege a stârnit proteste din partea Ungariei — care a amenințat Kievul că va bloca orice progres în 'procesul său de integrare europeană' — dar și a României și Rusiei.

Miercuri, în cadrul deplasării sale la Strasbourg, președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a exprimat în fața parlamentarilor europeni susținerea pentru această lege, estimând că ea nu va afecta 'dreptul de a învăța limbile minorităților la nivelul cerut'.

Cu toate acestea, 'este inacceptabil ca acei copii proveniți din minorități naționale din Ucraina să nu cunoască în mod adecvat limba ucraineană', a adăugat președintele Ucrainei.

Kievul a promis că va modifica noua sa Lege a Educației în urma concluziilor 'Comisiei de la Veneția', un grup de experți ai Consiliului Europei ce ar urma să se pronunțe până la sfârșitul anului asupra conformității acestei legi cu principiile fundamentale ale organizației paneuropene, a amintit liderul ucrainean.

APCE și-a exprimat regretul că acest demers 'nu a fost întreprins înainte de adoptarea legii'.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)