Parlamentarii bat în retragere, după ce s-a aflat despre proiectul prin care vor să limiteze accesul la informațiile de interes public. PSD: “Nu susținem această lege”

17

Cinci parlamentari au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, potrivit Hotnews. Proiectul de lege dă posibilitatea autorităților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu “rea-credință”. Ulterior, unul dintre inițiatori, Florin Roman de la PNL, a decis să își retragă semnătura, iar social-democrații au anunțat că nu vor susține inițiativa.

UPDATE Ora 12:15 PSD a transmis un comunicat în care anunță că “nu susține această inițiativă”.

“Referitor la propunerea legislativă privind modificarea Legii 544, PSD nu susține această inițiativă. Semnatarii din partea PSD își vor retrage semnătura. Nu e o prioritate pentru PSD această lege”, au transmis reprezentanții PSD.

Prin proiectul depus, parlamentarii vor da posibilitatea instituțiilor publice să respingă solicitările, dacă apreciază că informațiile sunt cerute “cu rea- credință".

În plus, autoritățile pot să refuze accesul la informații în cazul în care informațiile solicitate fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidențiale care ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informațiile ar putea cauza daune uneia dintre părți în judecarea echitabilă a cauzei.

De asemenea, proiectul de lege prevede că informațiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite, pentru a nu pune “în pericol activitatea unor firme”, conform Hotnews.

Inițiatorii invocă faptul că “reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani”.

Proiectul de lege poate fi consultat mai jos:

Inițiatorii legii depuse la Senat sunt:

Bontea Vlad - deputat PSDIlişanu Claudiu-Augustin - deputat PSDRoman Florin-Claudiu - deputat PNLŞtefănescu (Peţa) Eliza-Mădălina - deputat PSDVişan George-Gabriel - deputat PSD

Florin Roman (PNL): “Îmi retrag semnătura și nici nu vom vota proiectul”

Ulterior, liderul deputaților PNL, Florin Roman, a trimis un comunicat prin care precizează că “am depus azi o solicitare în scris de retragere a semnăturii de pe un proiect de lege inițiat de o colegă deputat, care viza reglementări în cazul Legii 544, privind liberul acces la informații de interes public”.

Am primit semnale de la oameni de bună-credință că în forma propusă de inițiator poate naște interpretări abuzive și din acest motiv nu am dorit să las nici un fel de interpretare.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman:

Totodată, Roman susține că “nu doar că am retras, dar nici nu vom vota proiectul din motivele expuse mai sus”.