PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Mormântul împăratului mogul Humayun din Delhi (India)

126
Mormântul împăratului Humayun din Delhi, India, a fost înscris în anul 1993 în lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO, potrivit paginii de internet a organizaţiei, http://whc.unesco.org.

Acest mormânt, construit între 1605-1613, sub patronajul fiului lui Humayun, marele împărat Akbar, are o semnificaţie culturală deosebită, deoarece a fost primul mormânt-grădină din subcontinentul indian, inspirând mai multe inovaţii arhitecturale majore, care au culminat cu construcţia Taj Mahal. Aici, pentru prima dată, s-au făcut inovaţii arhitecturale importante, inclusiv crearea unui "charbagh", un cadru de grădină inspirat de descrierea paradisului din Sfântul Coran.

Mormântul lui Humayun este primul dintre marile mausolee dinastice care urmau să devină sinonime ale arhitecturii din epoca Mughal. Mormântul se află într-un complex de 27 de hectare, care include şi alte morminte-grădină Mughal din secolul al XVI-lea, cum ar fi Nila Gumbad, Isa Khan, Bu Halima, Afsarwala, Barber's Tomb şi complexul în care sunt meşterii angajaţi pentru clădirea mormântului lui Humayun.

Meşterii persani şi indieni au lucrat la construirea mormântului-grădină, mai măreţ decât orice alt mormânt construit înainte în lumea islamică. Mormântul lui Humayun este un exemplu de "charbagh" (grădină cu patru cadrane cu cele patru râuri ale paradisului coranic), cu bazine unite prin canale. Mausoleul în sine se află pe o platformă înaltă şi largă, cu două celule bolţite adânci pe toate cele patru laturi. Are un plan octogonal neregulat cu patru laturi lungi şi margini teşite. Are o cupolă dubla înaltă de 42,5 m, învelită cu marmură flancată de chioşcuri cu stâlpi ("chhatris"), iar cupolele "chhatrisului" central sunt împodobite cu plăci ceramice vitrate. Mijlocul fiecărei părţi este adâncit de bolţi mari arcuite, cu o serie de alte bolţi mai mici aşezate pe faţadă.

Interiorul este o cameră octogonală mare cu compartimente de acoperiş bolţit interconectate de galerii sau coridoare. Acest plan octogonal se repetă pe al doilea etaj. Structura este din piatră învelită în gresie roşie cu margini de marmură încrustate în alb şi negru.

Mormântul lui Humayun este denumit "căminul mogulilor", deoarece aici sunt îngropaţi peste 150 de membri ai familiei mogulilor. Acesta se află într-un cadru arheologic semnificativ, centrat la Altarul Sfântului Sufi din secolul al XIV-lea, Hazrat Nizamuddin Auliya (savant musulman sunnit indian, sfânt sufist al Ordinului Chishti şi unul dintre cei mai renumiţi sufis din subcontinentul indian).

Humayun a devenit moştenitor al dinastiei Mughal (Mogul) când tatăl său, Babur, a murit în 1530, notează www.orientalarchitecture.com. După zece ani de domnie, Humayun a fost răsturnat de la putere de un lider al triburilor afgane, Sher Shah, fiind exilat în Iran, care era condus pe atunci de dinastia Safavid. Sher Shah a murit în 1545, iar succesorul său nu a putut niciodată să-şi extindă autoritatea asupra triburilor afgane. În fruntea unei armate, Humayun a mărşăluit spre Delhi, în 1555, pentru a-şi recupera tronul. Bătrânul Humayun, redevenit conducător al mogulilor, a murit şase luni mai târziu după ce a căzut în biblioteca sa de la Sher Mandai, menţionează sursa citată. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ionela Gavril, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.orientalarchitecture.com