Pelerinajul la Mecca se derulează în acest an fără incidente de securitate sau sanitare majore, anunță Riadul

257

Marele pelerinaj de la Mecca se derulează în acest an fără incidente de securitate sau sanitare majore, cu participarea a peste două milioane de credincioși în locurile unde o busculadă s-a transformat într-o adevărată tragedie în 2015, a anunțat vineri Riadul, informează AFP.

c3d09ea5-ef83-4f77-bedd-08177c4c263a

Lapidarea lui Satan la Mina, în vestul Arabiei Saudite, a început în zori și face parte dintre ultimele ritualuri de îndeplinit de pelerini în timpul acestui hajj. Valea Mina a fost în urmă cu doi ani scena unei busculade sângeroase care a curmat viața a 2.300 de enoriași.

Circa 2,35 de milioane de musulmani participă în acest an la pelerinajul de la Mecca, primul loc sfânt al islamului, dintre care 1,75 de milioane vin din străinătate, potrivit agenției de presă saudite SPA.

Adresându-se presei, generalul Mansour al-Turki, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că Riadul s-a angajat să asigure un pelerinaj 'fără incidente'.

'Planul nostru (…) a fost la înălțimea standardelor cerute', a afirmat la rândul său colonelul Sami al-Choueirekh, înalt responsabil al Securității Generale saudite, exprimându-și satisfacția pentru 'succesul' măsurilor de securitate.
Acestea din urmă au fost puternic întărite anul acesta, cu prezența a peste 100.000 de membri ai forțelor de securitate mobilizați și a mii de camere de filmat instalate pe traseul pelerinajului.

'Până acum, nu s-a constatat nicio boală epidemică', a afirmat Mechaal al-Rabiyan, un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Sănătății.

Pelerinajul la Mecca este unul dintre cei cinci piloni ai islamului, pe care orice credincios musulman este chemat să-l întreprindă cel puțin o dată în viață, dacă are mijloacele necesare.

Ritualul lapidării, care continuă până duminică, marchează prima zi al Eid al-Adha, sărbătoarea sacrificiului.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)