Pesta porcină la Constanţa: decizii importante ale unor fermieri, în timp ce marile magazine au scos la ofertă carne de import!

115

Pesta porcină la Constanţa: decizii importante ale unor fermieri, în timp ce marile magazine au scos la ofertă carne de import!

Autorităţile române au început să gestioneze ferm şi transparent problema pestei porcine africane prea târziu. Aşa se face că opiniile sunt împărţite! Sunt români care nici nu cred că există problema virusului şi pun totul pe seama unei „conspiraţii”. Oamenii de afaceri români încearcă, în acest context, să rămână cu capul pe umeri – spre exemplu, se redeschide ferma de la Tulcea, acolo unde mii de porci au fost ucişi. Tot cu gândul la viitor pornesc şi cei care au depus, în ultimele două săptămâni, două solicitări la Agenţia de Mediu Constanţa pentru deschiderea unor ferme de suine, respectiv abatoare.

Între timp, au fost sacrificaţi zeci de mii de porci din gospodării, iar între timp au fpst confirmate noi focare de pestă în judeţul Constanţa. Aşadar, uciderea porcilor va continua, sub supravegherea autorităţilor. Pe de altă parte, la Agenția pentru Protecția Mediului au fost depuse două solicitări cu privire la înființarea a două ferme de porci, una la Mihail Kogălniceanu, memoriu prezentat de către firma Kasim Suin SRL, iar cealaltă la Mangalia. Aici, firma SC Venus Piglets SRL intenționează să înființeze o fermă de reproducere suine și creștere tineret.

La polul opus, sunt marile lanțuri de magazine, care se tem ca nu cumva pesta să ajungă în ograda lor, pentru ca, mai apoi, pe masa consumatorilor, așa că preferă să aducă marfă de import. Hypermarketul METRO Cash & Carry Romania, de exemplu, a ținut să-și anunțe clienții, prin spoturi publicitare, că produsele lor din carne de porc au fost exportate din Spania. Magazinul Kaufland stă și el departe de carnea românească, și o aduce din Italia ori din Ungaria, rasa Mangalița. La magazinul Cora încă se găsește în frigidefere carne „producţie România”.

Pesta Porcina Africana (PPA) este "cea mai periculoasă boală a porcilor". Această boală nu are vaccin pentru animale, fără tratament și este extrem de agresivă. Nu afectează sănătatea omului. Toate măsurile care se impun, spun autoritățile, fie că sunt măsuri de a ucide porcii domestici dintr-o zonă afectată, fie alte măsuri - de dezinfecţie, de prevenire - sunt extrem de importante pentru ca această boală să nu se răspândească. La nivelul județului Constanța, se aplică toate măsurile stabilite prin Planurile de măsuri aprobate in CLCB și sunt menținute șapte filtre de control și dezinfecție, în șase localități (Saraiu- un filtru, Tichilești – două filtre, Seimeni- un filtru, Mihai Viteazu – un filtru, Hârșova – un filtru, Dulcești- un filtru).

Filtrele sunt alcătuite din polițiști, jandarmi, polițiști locali, împreună cu angajați ai Direcției Sanitar Veterinare Constanța, pentru controlul tuturor mijloacelor de transport ce tranzitează zona de protecție și zona de supraveghere. S-au instalat dezinfectoare rutiere la limita dintre zona de protecție și zona de supraveghere.Măsurile stabilite se vor menține până la eradicarea focarelor, au transmis reprezentanții Instituției Prefectului Constanța.

Mirela Sorina PASCAL