Phenianul avertizează Japonia în legătură cu “autodistrugerea sa iminentă”

262

Coreea de Nord a avertizat Tokyo că riscă "autodistrugerea iminentă" pentru că s-a aliniat politicii Washingtonului într-un context de tensiuni tot mai crescute după lansarea unei rachete deasupra Japoniei, transmite AFP.

98f7e972-774a-495c-ab43-c051a4d1b9e1

Phenianul a alertat marți comunitatea internațională prin lansarea unei rachete balistice cu rază medie de acțiunea deasupra arhipelagului nipon, atrăgându-și un val de condamnări din partea mai multor țări, cu Statele Unite și Japonia în primul rând.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a denunțat o "amenințare gravă și fără precedent", convenind cu președintele american, Donald Trump, să întărească "presiunea" asupra Coreii de Nord.

Într-un editorial publicat miercuri, agenția oficială nord-coreeană KCNA a acuzat fosta putere colonială: "Japonia și-a suflecat mânecile pentru a susține operațiunile stăpânului împotriva Coreii de Nord".

"Conexiunea militară" a aliaților a devenit o "gravă amenințare" pentru Peninsula Coreeană, iar Japonia nu știe că își accelerează "autodistrugerea", a adăugat KCNA.

Agenția face o referire specială la bazele americane din Hokkaido, insula de nord a arhipelagului survolată de racheta nord-coreeană.

Phenianul a continuat avertizând Japonia că nu trebuie să urmeze orbește Statele Unite, pentru că riscă "distrugerea iminentă".

Coreea de Nord a prevenit că vor urma alte tiruri cu rachete având ca țintă Oceanul Pacific.

Regimul nord-coreean este ultranaționalist, iar resentimentul împotriva Statelor Unite și Japoniei servește în parte la legitimarea sa.

Phenianul a explicat astfel că a ales data de 29 august pentru a lansa ultima rachetă cu scopul de a marca împlinirea a 107 de la "scandalosul" tratat de anexare a Coreii de către Tokyo, semnat în 1910.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Gabriela Badea)