PLUS propune testarea românilor care vin în țară prin metoda „pooling”

151

PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș, propune testarea persoanelor care vin în țară printr-o metodă de tip „pooling”. Astfel, vor fi recoltate probe individuale, care vor fi analizate într-o singură probă, compusă prin amestecarea probelor de la întregul grup.

„Echipa de cercetători de la Crucea Roșie Frankfurt (Germania), coordonată de profesorul Erhard Seifried, împreună cu Institutul pentru Virusologie Medicală din cadrul Spitalului Universitar Frankfurt (Universitatea Goethe), sub coordonarea profesorului Sandra Ciesek, a dezvoltat cu succes o metodă care ne permite să creștem imediat și semnificativ capacitatea de testare pentru identificarea virusului SARS-CoV-2: testarea de tip „pooling””, se arată în comunicatul PLUS.

În ce constă metoda

  • Carantină de scurtă durată + testare tip „pooling”
    Testarea tuturor persoanelor asimptomatice care intră în țară prin testare de tip „pooling”. Această metodă presupune recoltarea de probe individuale de la un grup de persoane (de exemplu, toți călătorii care se întorc în țară în același autoturism sau membrii unei familii de cinci persoane care călătoresc împreună) și analiza unei singure probe, compusă din „amestecarea” probelor de la tot grupul. Dacă un astfel de test este pozitiv, ulterior se analizează individual testele recoltate de la fiecare membru al grupului, iar, între timp, membrii grupului rămân în carantină instituționalizată.
  • Carantina de scurtă durată: persoanele care intră în țară vor sta în carantină instituționalizată pentru perioada de timp necesară pentru prelevarea testelor, analiza lor și comunicarea rezultatelor.
    Persoane simptomatice – sunt testate de la început individual, la spitalul COVID-19 din județ.

Ulterior, vom avea următoarele situații:

  • Grupurile de persoane asimptomatice, cu teste negative – pot merge în izolare la domiciliu pentru 14 zile, sub supravegherea DSP, medic de familie și reprezentanții MAI. Măsura de izolare la domiciliu este necesară din cauza riscului de rezultat fals-negativ asociat testării Real Time-PCR, risc crescut mai ales în primele zile de la contactul cu o persoană infectată. Alternativa ar fi menținerea grupurilor de persoane în carantina pentru cinci-șapte zile și repetarea testului după această perioadă.
  • Grupuri de persoane asimptomatice care au ieșit pozitive la testele pooling – rămân în carantină instituționalizată, sub supraveghere medicală. Opțional, în funcție de capacitatea de testare din județul respectiv, se poate efectua testarea individuală, pentru fiecare membru al grupului. Persoanele care dezvoltă simptome au recomandare de spitalizare.

Care sunt avantajele

Potrivit reprezentanților PLUS, metoda ar ajuta la reducerea costurilor și la diminuarea riscului de răspândire intracomunitară a virusului.

„Până în prezent, doar costurile cu cazarea și masa pentru o persoană carantinată timp de 14 zile era de până la 300 de lei/zi, adică 4.200 de lei/ persoană/ perioadă de carantină. Costul cu testarea, mai ales dacă se practică metoda de pool testing, este mult mai mic, invers proporțional cu numărul de teste efectuate într-un eșantion, iar costul cu cazarea și masa pe perioada carantinei de scurtă durată se reduce semnificativ. (…) Risc de infectare intracomunitară scăzut – Ajung în comunitate doar persoanele care au rezultate negative la testul de grup, iar asta reduce semnificativ (dar nu complet, din cauza riscului de rezultat fals negativ) riscul de transmitere intracomunitară. Ca mijloc suplimentar de precauție, propunem pentru aceste persoane măsura de izolare la domiciliu.”

În România, metoda pool-testing a început să fie folosită cu rezultate bune în Bihor, pentru persoanele aflate în carantină.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Articolul PLUS propune testarea românilor care vin în țară prin metoda „pooling” apare prima dată în Main News.

Source: New feed