PNL şi PSD se contrazic pe succesul acordului de la Bruxelles: “Mai multe fonduri ca oricând” vs. “Mai puțin decât formulele matematice”

32

PNL şi PSD au transmis, marţi, mesaje pe Facebook, în care analizează din punct de vedere politic acordul de la Bruxelles, privind fondurile europene pe care le-a primit ţara noastră, în urma crizei COVID-19.

PNL, prin vocea europarlamentarului Siegfried Mureşan, spune că "acordul la care a ajuns Consiliul European este bun pentru Europa și foarte bun pentru România".

România va primi în următorii ani mai multe fonduri europene decât a primit oricând până acum de la Uniunea Europeană, aproape 80 de miliarde de euro prin Bugetul multianual al UE și Pachetul de redresare. Pachetul de redresare economică al Uniunii Europene devine principala sursă de finanțare a planului de relansare al Guvernului României.

Siegfried Mureşan, PNL:

Potrivit liberalului, bugetul final al Uniunii Europene pe următorii 7 ani va fi adoptat în Parlamentul European ca urmare a negocierii dintre Parlament și Consiliu.

Siegfried Mureşan anunţă că joi, 23 iulie, va avea loc o reuniune extraordinară a Parlamentului European în care se va dezbate acordul din Consiliul European și se va adopta o rezoluție care va constitui poziția Parlamentului pentru negocierile finale cu Consiliul.

"În această dimineață începem lucrul pe textul concret al rezoluției. Eu o negociez din partea Grupului PPE", mai afirmă Mureşan.

Victor Negrescu: “Practic, România nu a existat în aceste negocieri”

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă, pe de altă parte, că față de propunerea inițială a Comisiei Europene și a Parlamentului European, cetățenii europeni și România pierd prin decizia luată astăzi de Consiliul European privind bugetul european.

Potrivit acestuia, liderii europeni au decis asupra unui buget care reduce substanțial sumele propuse inițial pentru dezvoltarea rurală, cercetare, sănătate sau digitalizare, ceea ce conduce la mai puțini bani, mai ales în termeni de granturi, pentru România față de formula inițială.

El arată că Planul de relansare, ambițios în concepție, are astăzi mai puține granturi decât în propunerea aprobată de Parlamentul European.

Practic, România nu a existat în aceste negocieri, nu a avut o agendă clară și a obținut mai puțin decât formulele matematice sau cât ne trebuia dacă ne uităm la necesitățile reale ale țării noastre, decalajele de dezvoltare și impactul crizei COVID-19. Pentru a da informația completă, cele 79,9 miliarde de euro comunicate public sunt compuse și din împrumuturi, nu doar din granturi.

Victor Negrescu:

Negrescu enumeră ce trebuia, în opinia sa, să primească România și nu a obținut echipa de negociere:

minimum 50 de miliarde granturi în viitorul buget european (fără planul de relansare) din cele 33 de miliarde din planul de relansare, minimum 25 de miliarde în granturi în planul de relansare (acum avem multe împrumuturi)creșterea sumei alocate raportându-ne la noul val de îmbolnăviri de COVID din Româniaregula N+3 aplicată planului de relansaremai puține condiționalități pentru a folosi banii mai ușor și în zonele de interessă nu existe un rol al altor state membre sau un mecanism neclar în alocarea/blocarea banilor europeni pentru a nu ne afla în situația Schengenalocarea pe anvelope naționale a programelor administrate de Comisia Europeanăun buget european consistent pentru sănătate care să ajute Româniaun buget mai mare pentru dezvoltarea rurală, dat fiind faptul că a fost un program de succes în România, iar necesarul este încă foarte marefără resurse proprii care să coste prea mult România

După patru zile de negocieri maraton și momente tensionate, liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind fondul de revenire economică de 750 miliarde de euro.

Compromisul a fost acceptat în noaptea de luni spre marţi în timpul negocierilor maraton de la Bruxelles, începute vineri, scrie BBC.