Polonia – Regizorul Roman Polanski anulează o întâlnire la Şcoala de Film din Lodz

42
Regizorul polonez Roman Polanski a anulat o vizită, prevăzută sâmbătă la celebra Şcoală de Film din Lodz, ca urmare a protestului unui grup de studenţi în contextul noilor acuzaţii de viol lansate împotriva reputatului cineast, a anunţat centrul universitar citat de AFP.

"La cererea lui Roman Polanski, întâlnirea de la Şcoala de Film din Lodz, care urma să aibă loc sâmbătă 30 noiembrie, a fost anulată", a informat Şcoala de Film şi TV din Lodz (Panstwowa Wyższa Szkoła Filmowa) într-un comunicat.

Vineri, Polanski a fost prezent la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Cinergia din Lodz pentru a primi trofeul onorific Golden Boot, care recompensează "cineaştii rebeli ce merg împotriva curentului modei şi tendinţelor", şi unde a prezentat cel mai recent film al său, ''J'accuse''.

Mariusz Grzegorzek, rectorul Şcolii de de Film din Lodz pe care a frecventat-o Polanski, anunţase la această gală că "99% dintre studenţi aşteaptă vizita" cineastului.

Anterior, o petiţie lansată pe internet vizând anularea acestei întâlniri şi evocând "cel puţin cinci acuzaţii" de viol la adresa lui fusese respinsă de centrul universitar ca "nepotrivită". Petiţia a fost semnată joi de 116 de persoane.

Urmărit în continuare de justiţia americană pentru relaţii sexuale cu o minoră de 13 ani în urmă cu patru decenii şi acuzat de agresiune sexuală de alte femei, Polanski se află din nou în centrul unui scandal, după ce fotografa franceză Valentine Monnier a dezvăluit recent că a fost lovită şi violată de regizor în 1975, când avea 18 ani.

Polanski a contestat vehement noile acuzaţii. AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Gabriela Badea)