Precizări de la Primărie: Substanţele folosite la dezinsecţie combat şi ţânţarul tigru, care răspândeşte virusul West Nile

145

Precizări de la Primărie: Substanţele folosite la dezinsecţie combat şi ţânţarul tigru, care răspândeşte virusul West Nile

Autoritățile sanitare au confirmat, ieri, primul caz de encefalită West Nile, la Constanța. „A fost confirmată suspiciunea de encefalită. Rezultatul în cazul pacientului a sosit azi (29 august – n.r.), fiind pozitiv pentru infecţia cu virus West Nile. Evoluţia strării de sănătate a pacientului este bună. S-a luat măsura impunerii unor restricţii la donarea de sânge pentru zona din care provine pacientul. Din fericire, pacientul este bine", a declarat, pentru "Replica", şeful Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, Constantin Dina. Este vorba despre un pacient de 70 de ani, care s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

În acest context, reprezentanții Primăriei Constanța dau asigurări că angajații instituției realizează zilnic dezinsecția și deratizarea în municipiul Constanța, revenind periodic în toate zonele orașului. Totodată, aceștia subliniază că substanțele folosite la dezinsecție au efect asupra țânțarului tigru asiatic, despre care autoritățile sanitare cred că este responsabil pentru răspândirea virusului West Nile. „Substanța folosită este biodegradabilă, se numește Kothrine Profi EC 250 și este avizată de Inspectoratul de Sănătate Publică București, având o sferă largă de acțiune, destinată combaterii insectelor care produc disconfort (țânțari, muște, căpușe, gândaci și furnici).

De asemenea, atenționăm persoanele juridice și fizice din municipiu că au obligația să efectueze acțiuni de dezinsecție și deratizare ale imobilelor, incintelor și gospodăriilor pe care le dețin, folosind numai substanțele aprobate de Ministerul Sănătății și prestatori autorizați, concomitent cu acțiunile Primăriei, precum și ori de câte ori este necesar – conform H.C.L.M. nr. 164/2014 art. 3, alin. 3, art. 4 și art. 5 alin. (1)”, ne-au declarat Ionela Halciuc, purtător de cuvânt Primăria Constanța.

Florentina BOZÎNTAN