Premierul Ciucă anunță că prețurile la energie electrică și gaze vor fi plafonate și compensate pentru un an

136

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni, 14 martie, că de la 1 aprilie va intra în vigoare un nou pachet de soluții pentru plafonarea și compensarea prețurilor la energie și gaze naturale, timp de un an de zile. Executivul va adopta noul set de măsuri în această săptămână.

„La nivel național, Guvernul va adopta, în această săptămână, pachetul de masuri care să reducă presiunea generată de facturile la energie și gaze naturale. Vom interveni în sprijinul economiei românești, printr-un set de soluții care includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie si gaze naturale, pentru un an de zile, începând cu 1 aprilie”, a anunțat, luni seara, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Tarifele valabile de la 1 aprilie

Nicolae Ciucă a precizat și care vor fi tarifele de la 1 aprilie:

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw.

La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw.

Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a explicat premierul.

Totodată, Ciucă a arătat că Guvernul are discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest an sprijinul acordat marilor consumatori, precum combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

„Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a subliniat prim-ministrul.

Nu în ultimul rând, acesta a dat asigurări că România este bine aprovizionată și că stocurile țării noastre „asigură toate bunurile de care avem nevoie”.

„Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a conchis premierul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Premierul Ciucă anunță că prețurile la energie electrică și gaze vor fi plafonate și compensate pentru un an apare prima dată în Main News.

Source: New feed