Premierul Tudose spune că 800 de km de autostradă sunt previzionați a fi scoși la licitație anul acesta

77

Premierul Mihai Tudose a afirmat, miercuri, după o vizită la Ministerul Transporturilor, că anul acesta sunt previzionați a fi scoși la licitație, pe SEAP, 800 de kilometri de autostradă.

c76f6d92-65eb-47e3-a245-0758f8bb559d

"A fost o vizită de punere de acord despre modul de lucru, cu vești bune — cei 800 de km de autostradă previzionați a fi urcați pe SEAP anul acesta. Eu aș spune că este un bun început. (...) Dar și ceea ce înseamnă partea de deblocare instituțională, fiindcă sunt o mulțime de lucruri care țin tot de Guvern, care creează probleme în desfășurarea proiectului, de la mediu la autorizații șamd", a declarat Tudose.

Șeful Guvernului a precizat că a ales Ministerul Transporturilor pentru prima sa deplasare în calitate de premier la un minister datorită "importanței covârșitoare" a acestei instituții în economia României.

De asemenea, premierul a spus că a stabilit cu ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, "un mod de lucru în timp real", cu responsabili pe fiecare lucrare și cu un sistem de verificare.

"Domnul ministru își va organiza echipa, cu vizite inopinate pe șantier și cu toată publicitatea de rigoare asupra celor care nu fac treabă și cu sancțiuni administrative, contractuale, acolo unde se poate", a susținut Tudose.

Potrivit premierului, și celelalte proiecte mari ale Ministerului Transporturilor sunt "pe drumul cel bun".

"Celelalte proiecte mari sau zone de competență ale ministerului — pe naval, pe feroviar, pe aviație — (...) înțeleg că sunt pe drumul cel bun. Finanțarea este, banii europeni sunt aproape gata (...) să fie absorbiți", a mai spus Tudose.

Șeful Executivului a subliniat că trebuie găsită o soluție și în privința modului de atribuire a lucrărilor. "La noi încă primordial în atribuirea unei lucrări este prețul și vorbim mai puțin despre calitatea lucrării, garanția dată și viteza de execuție. Eu cred că ar trebui să mai schimbăm un pic lucrurile și cele trei elemente (...) să conteze mai mult, dacă nu definitoriu", a declarat Tudose.

Întrebat dacă centura Bucureștiului și metroul vor trece în administrarea Primăriei Capitalei, prim-ministrul a răspuns că se va lucra "instituțional".

"De acum se va lucra instituțional, cu vizite periodice între Capitală și minister, ori la minister, ori la primărie, fiindcă doamna primar general are dreptate când spune că, totuși, Bucureștiul este Capitală, este cel mai mare oraș al țării, cu cei mai mulți oameni care au așteptări aici, este motorul economic al României. (...) Stabilim un cadru instituțional, fiindcă nu putem să stabilim noi doi acum ce facem cu metroul. Specialiștii vor găsi soluții", a explicat șeful Guvernului.

AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru, editor online: Irina Giurgiu)