Premierul turc respinge criticile Berlinului și afirmă că Turcia este la fel de sigură ca Germania

87

Premierul turc Binali Yildirim a respins vineri comentariile Berlinului privitoare la riscurile de securitate pentru cetățenii germani de pe teritoriul turc și a subliniat că Turcia este la fel de sigură ca Germania, transmite Reuters.

2a6c5131-c001-4d81-b9ab-c9d9273e64c1

Luarea de poziție a șefului guvernului de la Ankara survine după ce Germania și-a avertizat cetățenii care călătoresc sau lucrează în Turcia, în legătură cu riscurile de securitate.

De asemenea, Yildirim a spus că Turcia dorește ca Germania să adopte măsuri contra militanților din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și rețelei clericului musulman Fethullah Gulen, care trăiește în exil în SUA și pe care Ankara îl acuză de organizarea loviturii de stat eșuate din 15 iulie 2016 din Turcia.

Ministrul de externe german Sigmar Gabriel a anunțat joi o serie de măsuri împotriva Turciei ca răspuns la reținerea unui activist german pentru drepturile omului.

Șeful diplomației germane a acuzat Ankara de încălcări sistematice ale drepturilor omului și a considerat că acestea "îndepărtează Turcia de valorile fundamentale europene" și de cele ale NATO. Aceste încălcări nu pot "rămâne fără consecințe", a spus el.

Sigmar Gabriel a adăugat că Germania va discuta cu partenerii din UE despre aspirațiile Turciei de a se alătura blocului comunitar și a subliniat că Berlinul nu va mai putea garanta investițiile germane în Turcia. El a adăugat că nu poate lua în considerare discuții cu privire la prelungirea uniunii vamale cu Turcia și a emis noi recomandări de călătorie, avertizând în legătură cu riscurile pentru germanii care doresc să meargă în Turcia.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Mihaela Toth)