Președintele Emiratelor Arabe Unite a murit / Mesajul transmis de Klaus Iohannis

114

Unul dintre cei mai bogați monarhi din lume, șeicul Khalifa bin Zayed al-Nahyan, președintele Emiratelor Arabe Unite, a murit la vârsta de 73 de ani, relatează BBC.

Șeicul Khalifa era președintele Emiratelor Arabe Unite din 2004, dar rolul său a fost în mare parte ceremonial de când a suferit un accident vascular cerebral în 2014. Fratele său vitreg, Mohamed bin Zayed al-Nahyan, se ocupă acum de afacerile statului.

Se crede că familia al-Nahyan are o avere de 150 de miliarde de dolari (123 de miliarde de lire sterline).

Pe lângă funcția de președinte al Emiratelor Arabe Unite, șeicul Khalifa a fost, de asemenea, conducătorul Abu Dhabi, capitala bogată în petrol a celor șapte emirate care alcătuiesc Emiratele Arabe Unite. Vestea morții sale a fost anunțată de agenția oficială de știri WAM.

Ministerul afacerilor prezidențiale a declarat 40 de zile de doliu, steagurile urmând să fie arborate în bernă începând de vineri, iar activitatea a fost suspendată în sectorul public și privat până duminică inclusiv.

Șeicul Khalifa a preluat funcția de al doilea președinte al Emiratelor Arabe Unite în noiembrie 2004, succedându-i tatălui său în calitate de al 16-lea conducător al Abu Dhabi. În primul deceniu de domnie, el a prezidat o restructurare majoră atât a guvernului federal, cât și a celui din Abu Dhabi. Însă, după accidentul vascular cerebral, a fost rar văzut în public, deși a continuat să emită hotărâri.

Președintele american Joe Biden i-a adus un omagiu șeicului Khalifa, spunând că acesta „a fost un adevărat partener și prieten al Statelor Unite”. „Îi vom onora memoria continuând să consolidăm legăturile de lungă durată dintre guvernele și popoarele Statelor Unite și Emiratelor Arabe Unite”, a declarat Biden.

Conform constituției Emiratelor Arabe Unite, vicepreședintele șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, conducătorul Dubaiului, va asigura interimatul. Consiliul federal, care reunește conducătorii celor șapte emirate, trebuie să se reunească în termen de 30 de zile pentru a alege un nou președinte.

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri, 13 mai, un mesaj de condoleanțe. „Transmit sincere condoleanțe guvernului, familiei regale și poporului din Emiratele Arabe Unite pentru trista dispariție a Alteței Sale Șeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Gândurile noastre sunt alături de națiunea în doliu din EAU”, a transmis șeful statului.

Foto: Administrația Prezidențială

Articolul Președintele Emiratelor Arabe Unite a murit / Mesajul transmis de Klaus Iohannis apare prima dată în Main News.

Source: New feed