Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, mesaje cu ocazia Zilei Veteranilor de Război

74

Vineri, 29 aprilie, este Ziua Veteranilor de Război, iar președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Nicolae Ciucă au transmis mesaje prin care le-au mulțumit pentru curajul, devotamentul și sacrificiul de care au dat dovadă luptând pentru România. Fost șef al Armatei, Ciucă a menționat că războiul din Ucraina „trezește oroarea și suferința bunicilor noștri”.

De Ziua Veteranilor de Război, pe care o sărbătorim astăzi, gândurile noastre se îndreaptă, cu apreciere și recunoștință, către toți cei care au apărat independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale României”, se arată în mesajul transmis de Klaus Iohannis.

Președintele susține că sacrificiile și devotamentul veteranilor de război sunt cea mai nobilă manifestare a dragostei de țară, a onoarei și demnității națiunii române.

În timpul marilor conflagrații mondiale, dârzenia și curajul cu care au luptat veteranii noștri au dovedit relevanța strategică a ţării noastre în dinamica internațională și au făcut posibile realizări politice, pavând drumul spre dezvoltarea României de astăzi, stat membru al Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene”, a adăugat președintele.

Șeful statului s-a referit și la războiul din Ucraina, precizând că este nedrept și ilegal, dar a menționat că în această perioadă înțelegem „rolul esențial al veteranilor de război în apărarea țării și asigurarea securității României”.

Românii vă admiră și vă sunt recunoscători pentru curajul, devotamentul și sacrificiul de care ați dat dovadă în condițiile grele ale câmpului de luptă. Reprezentați veritabile exemple demne de urmat și vă îndemn să cultivați în rândul tinerelor generații principiile care v-au ghidat mereu în îndeplinirea cu succes a misiunilor încredințate”, a transmis Klaus Iohannis.

Mesajul premierului

Premierul Nicolae Ciucă le-a transmis „salutul și urările de bine, sănătate și viață lungă” celor care „ne-au învățat să prețuim libertatea, supraviețuind cumplitelor orori ale celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Cinstim memoria celor care au pus Țara mai presus de propria viață și aducem un omagiu etern în această zi din Săptămâna Luminată, celor care au scris cu sânge istoria recentă a României”, este mesajul prim-ministrului.

Și premierul s-a referit la războiul din Ucraina, menționând că  „trezește în noi oroarea și suferința bunicilor noștri”.

Cine și-ar fi închipuit, oare, că la peste șapte decenii de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pacea Europei va atârna iarăși de un fir de ață. Am văzut la vecinii noștri cum arată case, blocuri, străzi, parcuri, amintiri, familii, vieți – toate distruse de gloanțele și bombele rusești”, a precizat Nicolae Ciucă.

Totodată, Nicolae Ciucă a menționat că „această ultimă formă a lipsei de umanitate nu poate rămâne nepedepsită”.

Dragi camarazi, predați aceste file de istorie copiilor voștri. Viitorul lor depinde de alegerile noastre de astăzi. Distinși veterani de război, invalizi și văduve de război,  Vă mulțumesc pentru tot ceea ce aţi făcut pentru Patrie şi pentru poporul român! De Ziua Dumneavoastră, personal şi în numele Guvernului României, vă salut camaraderește și vă urez sănătate și viață lungă”, a fost mesajul transmis de prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, mesaje cu ocazia Zilei Veteranilor de Război apare prima dată în Main News.

Source: New feed