Preşedintele Organizaţiei Sioniste Mondiale – Doctor Honoris Causa al SNSPA

55
Preşedintele Organizaţiei Sioniste Mondiale (WZO), Avraham Duvdevani, a primit, marţi, titlul de Doctor Honoris Causa al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative.

"Sunt foarte emoţionat să mă aflu azi aici, pentru că este o foarte mare onoare, nu doar pentru mine, cât mai ales pentru Organizaţia Sionistă Mondială. Consider că ceea ce se întâmplă în această universitate reprezintă o contribuţie importantă la promovarea relaţiilor dintre România şi Israel. Aceste raporturi sunt foarte bune în prezent şi se vor dezvolta la fel şi pe viitor", a declarat, pentru AGERPRES, Avraham Duvdevani.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, desfăşurată la SNSPA, a reunit, alături de conducerea instituţiei, numeroase personalităţi academice şi diplomatice româneşti şi israeliene.

Despre personalitatea preşedintelui Organizaţiei Sioniste Mondiale şi realizările sale în domeniul promovării sionismului au vorbit rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, prorectorul instituţiei, prof. univ. dr. Liliana Popescu, care a rostit tradiţionalul Laudatio, precum şi preşedintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu.

"Avraham Duvdevani aparţine aripei religioase naţionale a sionismului, care ştie să adune grupuri seculare şi religioase pentru a lucra împreună în beneficiul Israelului şi al comunităţii mondiale evreieşti. Prin urmare, el reprezintă un model, un model politic de comportament constructiv, de a lăsa deoparte diferenţele pentru binele comun. Aceste caracteristici chiar îl recomandă să devină o parte a comunităţii noastre academice, un model pentru comportamentul nostru academic şi politic - în SNSPA şi în România", a spus, în Laudatio, profesorul Liliana Popescu.

Cuvinte elogioase la adresa preşedintelui WZO au avut şi ambasadorul Statului Israel în România, David Saranga, profesorul Dan Korn - fost membru al Knesetului, preşedintele Fundaţiei Reut, Tova Ben Nun-Cherbis, Alexandru Victor Micula - fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.

"Cred că evenimentul de astăzi, unde Organizaţia Sionistă Internaţională a fost recunoscută prin activitatea domnului Avraham Duvdevani, arată că modernitatea şi istoria Israelului sunt prezente în societatea românească şi în cadrul academic. Funcţia pe care o îndeplineşte astăzi domnul Duvdevani a fost exercitată şi de Theodor Herzl şi David Ben Gurion, fondatori ai Statului Israel. Această organizaţie este importantă pentru că, în primul rând, ea este activă în educaţia în sine şi apoi trebuie să vorbim de contribuţia acesteia în ultimii 120 de ani", a afirmat, pentru AGERPRES, David Saranga.

În discursul său, Avraham Duvdevani s-a declarat emoţionat de acordarea acestei distincţii pe care a calificat-o drept "o recunoaştere a importanţei WZO şi nu a persoanei sale".

Duvdevani a vorbit despre "misiunea sa în promovarea valorilor iudaismului", pe linia începută de înaintaşii săi Theodor Herzl, David Ben Gurion şi Haim Weizman.

Totodată, preşedintele WZO şi-a exprimat speranţa în extinderea bunelor relaţii dintre România şi Israel.

"SNSPA oferă destul de rar titlul de Doctor Honoris Causa, dar atunci când o face este rezultatul unei analize foarte serioase. Noi astăzi l-am celebrat pe profesorul Avraham Duvdevani, şeful mişcării sioniste la nivel global, dar, în acelaşi timp, un om dedicat spaţiului academic, dedicat cercetării, o personalitate recunoscută la nivel mondial", a precizat, pentru AGERPRES, la finalul ceremoniei, profesorul Remus Pricopie.

El a menţionat că în cadrul SNSPA există un centru de studii israeliene, care funcţionează şi cu ajutorul unor personalităţi din străinătate, ai căror profesori au recomandat acordarea înaltei distincţii preşedintelui WZO, recomandare analizată de Senatul SNSPA în urmă cu un an.

Avraham Duvdevani este preşedinte al Organizaţiei Sioniste Mondiale din mai 2009, poziţie ocupată de-a lungul timpului de personalităţi de renume, printre care Theodor Herzl, David Ben Gurion şi Haim Weizman.

Organizaţia a fost înfiinţată la primul Congres Sionist de la Basel, din 1897, la iniţiativa lui Theodor Herzl. De atunci, Organizaţia Sionistă Mondială a funcţionat ca un parlament al sionismului mondial, coordonând efortul complex de construire a viitorului stat. După proclamarea Statului Israel (1948), organizaţia şi-a concentrat activitatea de a solidariza toate organizaţiile evreieşti cu noul stat, concentrându-se pe câteva aspecte: emigrarea în Israel (Aliya), integrarea noilor veniţi, educaţie şi combaterea antisemitismului. AGERPRES/(AS, A - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)