Președintele parlamentului venezuelean va fi primit de Macron, May, Rajoy și Merkel

209

Șeful parlamentului venezuelean, singurul organ de stat controlat de opoziția președintelui socialist Nicolas Maduro, a anunțat sâmbătă că se va întâlni "în zilele următoare" cu președintele francez, Emmanuel Macron, precum și cu cancelarul german, Angela Merkel, premierul spaniol, Mariano Rajoy, și cel britanic, Theresa May, transmite AFP.

60434874-901e-46d2-86f0-1d9efe53ad52

"În cursul zilelor următoare, ne vom întâlni cu Macron, Merkel, Rajoy și cu premierul britanic, Theresa May", șefi de stat sau de guvern care l-au criticat vehement pe Maduro în ultimele săptămâni, a scris Julio Borges pe contul său de Twitter.

Soția lui Leopoldo Lopez, unul dintre principalii opozanți din Venezuela, trebuia să îl însoțească, dar a anunțat că nu va putea lua parte la această vizită, pentru că i-a fost confiscat pașaportul.

"Îmi este interzis să părăsesc țara. Dictatura încearcă să ne împiedice să efectuăm un important turneu internațional", a scris Lilian Tintori pe Twitter.

Marți, Emmanuel Macron a calificat drept ''dictatură'' regimul din Venezuela, țară care se confruntă de mai multe luni cu o profundă criză economică, politică și instituțională.

La rândul său, Germania a denunțat ca nedemocratică alegerea la sfârșitul lunii iulie a Adunării Constituante.

Spania și Marea Britanie au criticat, de asemenea, instalarea acestei Constituante, așa cum au mai făcut numeroase țări latino-americane, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Acest organism ai cărui membri provin din rândul partidului aflat la putere și-a arogat prerogativele Adunării Naționale, aflată sub controlul opoziției de la sfârșitul lui 2015.

Nicolas Maduro, foarte impopular în sondaje, se confruntă cu manifestații frecvente ale opoziției care îi cere demisia.

Aproape 130 de persoane și-au pierdut viața în patru luni de proteste față de puterea de la Caracas, reamintește AFP.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza, editor online: Adrian Dădârlat)