Președintele și premierul, împreună la Ziua Marinei | Iohannis: Sunt în continuare provocări de securitate

65

Zona Mării Negre este marcată de multiple provocări de securitate, inclusiv militare. Afirmația îi aparține președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a particiat la ceremonia organizată de Ziua Marinei în Constanța, alături de Florin Cîțu, marcând, astfel, prima apariție publică cu premierul de la debutul scandalului detenției din SUA.

Regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanței ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice. (…) Sunt însă în continuare provocări de securitate, militare și non-militare, convenționale, dar și hibride și cibernetice, motiv pentru care se impune un angajament sporit pentru întărirea securității și creșterea rezilienței naționale”, a spus președintele.

Șeful statului a spus că țara noastră are un rol foarte important în asigurarea securității regiunii.

România are un rol activ în îmbunătățirea securității spațiului euroatlantic, un exemplu recent de contribuție fiind înființarea, la București, a Centrului Euroatlantic pentru Reziliență, inițiativă națională care se bucură de apreciere la nivelul NATO și al Uniunii Europene. Securitatea națională și siguranța cetățenilor români sunt vectorii prioritari care ghidează atât poziționarea noastră strategică, cât și efortul Armatei României. Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale”, a afirmat Iohannis.

Ceremonie la malul mării de Ziua Marinei

În portul militar Constanța a fost organizată o ceremonie în cadrul căreia a fost citit ordinul comun al miniștrilor apărării naționale, transporturilor și administrației și internelor, după care au fost acordate drapelele de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice Maritime „Comandor Alexandru Cătuneanu”.

Navele aflate pe mare, în dispozitivul din fața clădirii Comandamentului Flotei, au defila pe traseul Constanța – Midia și retur, iar un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american au survolat dispozitivul de nave și portul militar Constanța.

Finalul zilei e marcat de retragerea cu torțe pe traseul Cazino – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu și cu un spectacol de artificii organizat de Primăria Municipiului Constanța.

Iohannis și Cîțu, prima apariție publică după scandalul detenției premierului

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au avut, la Ziua Marinei, prima apariție publică de la izbucnirea scandalului legat de închisoarea făcută de Florin Cîțu în SUA.

Până acum, șeful statului nu a avut o reacție publică pe tema incidentului în care premierul a fost implicat la începutul anilor 2000.

Cîțu a dezvăluit, însă, că a discutat subiectul cu Iohannis, însă abia acum, după ce informația a ajuns în spațiul public.

Cîțu susține că șeful PNL, Ludovic Orban, contracandidatul său în alegerile interne, avea informația de câteva luni.

În ceea ce îl privește pe Ludovic Orban, un coleg mi-a zis că acum câteva luni i-a arătat această hârtie, presupun că avea informația”, a spus Cîțu despre Orban.

CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu nu demisionează după scandalul detenției din SUA: Mi-am învățat lecția, nu duc 7-8 beri

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a lipsit de la ceremonia legată de Ziua Marinei. Șefa Senatului, însă, Anca Dragu, a luat parte la eveniment.

Foto: presidency.ro

Articolul Președintele și premierul, împreună la Ziua Marinei | Iohannis: Sunt în continuare provocări de securitate apare prima dată în Main News.

Source: New feed