Președinții Poloniei și țărilor baltice au plecat spre Kiev, pentru a se întâlni cu Zelenski

112

Președinții Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei merg la Kiev, capitala Ucrainei, pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Al Jazeera. Cei patru șefi de stat au plecat spre Kiev miercuri, 13 aprilie.

Și președintele german era programat să participe la această vizită, dar el a anunțat marți că nu este binevenit în Ucraina, din cauza relațiilor pe care le-a avut cu Rusia.

DETALII AICI – Vizita președintelui Germaniei în Ucraina, refuzată din cauza relațiilor cu Federația Rusă / Cancelarul Olaf Scholz, invitat la Kiev

„În drum spre Kiev, spre un oraș care a suferit teribil din cauza războiului rușilor, de la ultima mea vizită”, a scris președintele estonian Alar Karis pe Twitter.

La rândul său, președintele lituanian Gitanas Nausėda a declarat miercuri că se îndreaptă „spre Kiev cu un mesaj puternic de sprijin politic și asistență militară”.

Președintele polonez Andrzej Duda și președintele leton Egils Levits se află, de asemenea, în această călătorie.

Președintele german Frank-Walter Steinmeier urma să plece și el la Kiev, „pentru a trimite un semnal puternic de solidaritate europeană cu Ucraina”, dar a declarat marți că nu este binevenit în Ucraina. „Eram pregătit să fac acest lucru, dar se pare, și trebuie să iau act de acest lucru, că acest lucru nu a fost dorit la Kiev”, a declarat el.

Comentariile lui Steinmeier au fost făcute după ce ziarul german Bild a citat un diplomat ucrainean care a dorit să-și păstreze anonimatul care a declarat că liderul german nu este binevenit la Kiev în acest moment.

Președintele Zelenski a fost oricum destul critic față de susținerea istorică a lui Steinmeier pentru apropierea Occidentului de Rusia.

Președintele german a fost unul dintre principalii susținători ai conceptului „Wandel durch Handel” (Schimbare prin comerț), care susține că promovarea unor legături comerciale strânse poate contribui la stimularea reformelor democratice.

Din motive istorice, Berlinul a fost reticent în a trimite arme în Ucraina, dar acum a trimis arme antitanc, lansatoare de rachete și rachete.

Săptămâna trecută, premierul britanic Boris Johnson a vizitat Kievul după ce s-a angajat să furnizeze Ucrainei armament sofisticat în valoare de peste 130 de milioane de dolari.

Downing Street a descris călătoria surpriză a lui Johnson drept o „demonstrație de solidaritate cu poporul ucrainean” și a declarat că întâlnirea sa individuală cu Zelenski s-a concentrat pe sprijinul acordat pe termen lung pentru țară și pe noi ajutoare financiare și militare.

Foto: Twitter/ @GitanasNauseda

Articolul Președinții Poloniei și țărilor baltice au plecat spre Kiev, pentru a se întâlni cu Zelenski apare prima dată în Main News.

Source: New feed