Președinții țărilor NATO din Europa Centrală și de Est, mesaj comun pentru Ucraina

123

România, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia și Slovacia au transmis duminică, 2 octombrie, un mesaj comun de susținere a integralității teritoriale a Ucrainei. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri, 30 septembrie, anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk. El a semnat decretul de anexare la ora locală 15:00, după care a susținut un discurs în care a afirmat că, astfel, există patru noi regiuni ale Federației Ruse.

Liderii țărilor amintite au transmis, așadar, că susțin în continuare decizia summitului NATO de la București, din 2008, când s-a decis că Ucraina și Georgia vor deveni membre ale alianței nord-atlantice.

Șeful statului, Klaus Iohannis, a transmis pe Twitter un mesaj în care reiterează sprijinul României, cât și al țărilor membre NATO din Europa Centrală și de Est, pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Iohannis a publicat și mesajul transmis împreună cu ceilalți șefi de stat.

„Noi, președinții statelor din Europa Centrală și de Est, țări ale căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au văzut cu ochii lor efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a legii internaționale de către Federația Rusă.

Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Federației Ruse de a anexa teritorii ucrainene. Susținem ferm decizia summitului NATO din 2008 de la București privind viitoarea aderare a Ucrainei.

Susținem Ucraina în fața invaziei ruse, cerem Federației Ruse să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți aliații să crească substanțial ajutorul militar pentru Ucraina. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie să ajungă în fața justiției”, este mesajul celor nouă șefi de stat.

Ucraina urmează să ceară în mod oficial o „aderare accelerată la NATO”, a anunțat vineri, 30 septembrie, preşedintele Volodimir Zelenski, imediat după ce Federația Rusă a anexat patru regiuni din Ucraina. Detalii aici.

Sursa foto: Administrația Prezidențială

Articolul Președinții țărilor NATO din Europa Centrală și de Est, mesaj comun pentru Ucraina apare prima dată în Main News.

Source: New feed