PREVIZIUNILE SĂPTĂMÂNII 4 – 10 SEPTEMBRIE

310

Principalele evenimente care vor avea loc în săptămâna 4 – 10 septembrie:

11d9054c-c233-431b-9b01-643704617f86

*** Premierul Mihai Tudose ar urma să vină luni în plenul Camerei Deputaților, la 'Ora prim-ministrului', pentru a prezenta starea economiei.

Decizia a fost luată vineri de Biroul permanent al Camerei Deputaților, la solicitarea grupului parlamentar al PNL. "La solicitarea grupului parlamentar liberal, luni, 4 septembrie, premierul Mihai Tudose va veni în plenul Camerei Deputaților la 'Ora prim-ministrului' pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea economiei românești. Există foarte multe semne de îngrijorare generate de o serie de dezbateri și de informații apărute în spațiul public, unele dintre ele lansate chiar de premierul Tudose, care par că vor conduce România într-o criză similară celei din 2008 — 2009", a afirmat liderul grupului PNL, deputatul Raluca Turcan.

*** Inspecția Judiciară va începe luni controlul la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. "Controlul de fond la PÎCCJ se va desfășura în perioada 4 — 29 septembrie. Verificările aferente controlului privesc activitatea desfășurată în anul 2016 și semestrul I al anului 2017", a declarat joi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru. Echipa de control este formată din opt inspectori judiciari.

Inspectorul șef al IJ a semnat, la începutul lunii iulie, ordinele pentru efectuarea controalelor privind eficiența managerială la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Direcția Națională Anticorupție — Structura centrală. Cele două controale au fost incluse în calendarul de activități aferent anului în curs ca urmare a propunerii ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Inspecția Judiciară a finalizat pe 25 august controlul la Direcția Națională Anticorupție, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să înainteze raportul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

*** Ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar urma să prezinte în Guvern, în săptămâna ce vine, reperele foii de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor hotărârii pilot care a fost pronunțată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în privința penitenciarelor din România.
"Vom veni săptămâna viitoare cu reperele foii de parcurs pentru îndeplinirea cerințelor hotărârii pilot pronunțate de CEDO, în care, pe lângă măsurile vizând condițiile de detenție din penitenciare, (…) vom adăuga și propunerile legislative pe care le vom supune aprobării dumneavoastră, Parlamentului, pentru ca împreună condițiile de detenție pe de o parte, măsurile legislative pe de altă parte să continue ceea ce putem numi trendul descrescător privind dinamica populației din penitenciare, știind faptul că, din toamna lui 2015 până în prezent, numărul celor din penitenciare, deținuților privați de libertate, a scăzut cu 1.500", a declarat Toader, miercuri, la începutul ședinței de Guvern.

*** Ministerul Sănătății va organiza luni o dezbatere pe marginea proiectului de ordin pentru aprobarea normelor privind înființarea, organizarea și funcționarea farmaciilor și drogheriilor. Dezbaterea are loc la solicitarea Federației Patronatelor Farmaceutice din România, în baza prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.

Proiectul de ordin are în vedere reglementarea modificărilor la nivel de norme aduse prin Ordonanța 58/2017. Sunt specificate atribuțiile fiecărei instituții implicate în autorizarea, supravegherea și supracontrolul unităților farmaceutice, precum și modalitatea de sancționare în cazul nerespectării prevederilor legale în vigoare și modalitatea de suspendare și de retragere a autorizațiilor. De asemenea, se reglementează aspecte neclare în ceea ce privește modalitatea de depunere a dosarelor în vederea autorizării, termenele de soluționare, precum și aspecte privind organizarea spațiului unităților farmaceutice.

*** Săptămâna viitoare este așteptată finalizarea analizei stadiului autorizării școlilor.

"Autorizațiile pentru școli sunt în derulare. Sunt două tipuri de unități școlare, cele făcute înainte de 2006, odată cu apariția legii, și cele după 2006 sau renovate după 2006. O analiză completă o să avem în perioada 4 — 8 septembrie, când toate unitățile școlare vor comunica Ministerului Educației care este stadiul măsurilor întreprinse în perioada vacanței de vară pentru obținerea celor două autorizații necesare funcționării în bune condiții", declara, pe 23 august, ministrul Educației, Liviu Pop, în deschiderea ședinței de Guvern.

*** Vineri va avea loc repartizarea la liceu a absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat, nu au fost repartizați sau care și-au încheiat situația școlară ulterior etapei anterioare, a anunțat Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Înscrierile pentru cea de a doua etapă de admitere în învățământul liceal de stat se fac în București în perioada 4 — 7 septembrie, la Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", între orele 9,00 — 16,00. Candidații pot opta în această perioadă doar pentru unul dintre locurile rămase libere dacă media lor de admitere este mai mare sau egală cu ultima medie de admitere corespunzătoare profilului și liceului respectiv.

Lista cu repartizarea candidaților va fi afișată pe site-ul și la avizierul IȘMB vineri, după ora 17,00.

*** 20 de filme din 14 țări și șapte producții românești au fost selectate în competițiile de scurtmetraj ale celei de a III-a ediții a Bucharest International Dance Film Festival 2017, eveniment care va avea loc în perioada 7 — 10 septembrie.
La ediția din acest an a BIDFF va fi organizată pentru prima dată o secțiune competițională dedicată exclusiv filmelor de dans românești. Producțiile vor rula vineri, de la ora 21,00, la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Premiile din acest an vor fi acordate pentru cel mai bun film (1.000 de euro), cel mai bun film românesc (1.000 de euro, oferit de ICR), inovație (500 de euro) și pentru favoritul publicului (500 de euro).

Bucharest International Dance Film Festival este un proiect cultural organizat de Asociația Tangaj Dance, finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB — în cadrul programului cultural "București Oraș participativ", cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Institutului Cultural Român.

*** Câștigătorii concursului "Cea mai frumoasă fațadă" vor fi anunțați vineri. "Bucureștenii care s-au înscris și vor fi câștigători la una din cele trei secțiuni/ categorii vor fi recompensați cu premii cuprinse între 5.000 și 1.000 lei și mențiuni. Amenajările votate de cei mai mulți dintre cetățeni vor primi premiul publicului", după cum a precizat, recent, PMB.

AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu)