Primăria Sectorului 6 vrea să extindă Parcul Drumul Taberei pe un teren al MApN

190

Parcul Drumul Taberei, cel mai important parc din Sectorul 6, și-ar putea mări suprafața cu până la 4 hectare, ceea ce ar însemna o extindere cu circa 40-45% a actualei suprafețe, cel puțin asta își dorește administrația locală.

Cu una dintre cele mai mici suprafețe de spațiu verde pe cap de locuitor dintre capitalele statelor membre ale Uniunii Europene, municipiul București are mare nevoie de investiții la acest capitol.

Deși stă mai bine în ceea ce privește spațiile verzi față de celelalte sectoare, Sectorul 6 duce lipsă de parcuri în care cetățenii să își petreacă timpul liber. În vreme ce Parcul Politehnicii rămâne cu lacătul pus pe poartă de circa doi ani, Drumul Taberei rămâne singurul parc unde bucureștenii din această zonă se pot relaxa. În zilele frumoase de weekend aleile acestuia sunt arhipline, plimbarea semănând mai degrabă cu transferul călătorilor de metrou între cele două stații de la Unirii.

Primăria are soluția, dar acceptul este în altă parte

În acest context, factorii de decizie au căutat variante pentru rezolvarea acestei situații, existând în lucru mai multe proiecte: amenajarea lacului Morii, construirea unui parc pe strada Liniei și extinderea parcului Drumul Taberei peste strada Brașov și linia tramvaiului 41, pe un teren al Ministerului Apărării, aflat în paragină. Despre această ideea a vorbit Ciprian Ciucu în timpul campaniei electorale într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, însă de atunci s-a așternut liniștea.

Sursa: Google Earth

Totuși, primarul nu a renunțat la această soluție, prin care suprafața parcului s-ar majora cu circa 4 hectare, însă se lovește de o mare problemă. Ministerului Apărării refuză deocamdată să-l pună la dispoziția administrației locale, așa cum reiese dintr-un răspuns transmis de Primărie pentru Mainnews.ro.

„Planul de extindere vizează un teren situat vizavi de parc, pe strada Brașov, aflat în proprietatea Ministerului Apărării Proiectul de extindere a Parcului Drumul Taberei este în atenția instituției noastre. Situația de facto este una privitoare la faza incipientă a proiectului, mai exact Primăria Sectorului 6 derulează negocieri cu Ministerul Apărării Naționale (proprietarul terenului) în ceea ce privește preluarea terenului în vederea extinderii. Menționăm că până în prezent nu s-a ajuns la un consens, în această privință, cu Ministerul Apărării Naționale”, se arată în răspunsul Primăriei Sectorului 6.

În același răspuns transmis Mainnews.ro, Primăria menționează faptul că edilul Ciprian Ciucu are de gând să inițieze în cursul anului un proiect de hotărâre prin care să solicite administrarea sau colaborarea cu MApN pentru amenajarea terenului.

De cealaltă parte, într-un răspuns pentru Mainnews.ro, Ministerul Apărării susține că nu a primit nicio solicitare oficială pentru preluarea acestui teren.

„Până la această dată nu au fost primite solicitări din partea Primăriei sectorului 6 București sau din parte altor instituții ale statului cu privire la intenția de preluare a terenului administrat de MApN, situat pe str. Brașov”, a transmis MApN.

Un parc continuat peste stradă

Deși poate părea ciudat ca prin mijlocul unui parc să treacă o stradă, un astfel de model nu ar fi unul singular. De pildă, parcul Longchamp din Marseille este traversat de bulevardul Cassini. Pentru a face legătura între partea dinspre Palatul Longchamp și cea unde unde s-a aflat grădina zoologică, a fost construit un pasaj.

Evident, nu se poate construi un pasaj suprateran peste strada Brașov din cauza linie tramvaiului 41, iar în plus ar fi probabil inestetic. Autoritățile ar putea însă să ia în calcul construirea unui pasaj subteran, asta dacă tehnic se poate realiza acest lucru.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Primăria Sectorului 6 vrea să extindă Parcul Drumul Taberei pe un teren al MApN apare prima dată în Main News.

Source: New feed