Primarii din România, la Guvern pentru a cere fonduri suplimentare la rectificare / Sute de comune au întrerupt iluminatul public

75

Prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, se vor întâlni luni, 11 iulie, cu primari din comune, orașe și municipii din țară, pentru a discuta pe tema modificărilor la Codul Fiscal și a rectificării bugetare. Edilii se plâng că nu mai dispun de fonduri pentru a asigura funcționarea administrațiilor locale, iar sute de comune au decis să întrerupă iluminatul public la 12 noaptea, potrivit Europa Liberă.

Înainte de întâlnirea de luni, ministrul Dezvoltării a trimis o directivă prin care a cerut prefecților să obțină de la primarii de comune informații legate de sumele de bani de care au nevoie la rectificarea bugetară, potrivit surselor citate de Europa Liberă.

Comunele nu mai au bani nici pentru funcționare. În secțiunea de dezvoltare, nu avem bani din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție. Chiar dacă mărim prețurile pentru proiecte, mărim pe hârtie, nu avem resursa financiară, nu poți continua lucrarea”, a comentat Emil Drăghici, primar independent în Vulcana Băi, din Dâmbovița, și președinte al Asociației Comunelor din România.

Drăghici susține că sute de comune din țară au renunțat la iluminatul public între 12 noaptea și 5 dimineața pentru a face economie.

Eu nu am 30.000 de lei să dau la școală, cheltuielile cu gazele pentru școală sunt neplătite din luna martie. Nu am ce să fac, sunt într-o situație de criză. Nu sunt singurul în această situație, există sute de cazuri la nivel național. Directoarea îmi face demersuri să plătesc, că eu sunt cel care dă banii. Și eu nu am bani în cont”, a adăugat edilul.

Primarii de comune arată că au recurs la o serie de artificii bugetare pentru a putea acoperi cheltuielile primăriilor din prima parte a anului 2022.

A trebuit să recurgem la măsura virării de credite din trimestrul 3 și 4 pentru a asigura plata utilităților în semestrul 1. Am luat banii în avans. Vara, oamenii nu mai plătesc impozitele și taxele, nu mai avem asigurat cash-flow, putem ajunge la situații delicate”, a precizat primarul PNL al comunei Sadu, din Sibiu, Valentin Ivan.

Totodată, edilii reclamă modul în care Guvernul tratează solicitările venite din teritoriu.

Forma în care unul stă cu mâna întinsă și altul îi picură e deosebit de atrăgătoare pentru cei care dau și deosebit de împovărătoare pentru cei care așteaptă. Rămânem fără bani pentru că e plăcere a celor de la Ministerul Finanțelor să fie o structură de care depinde toată lumea”, a indicat președintele Asociației Comunelor din România.

În schimb, un alt primar de comună, Marian Răducanu (independent, în funcție din 1992), susține că s-a încadrat în bugetul stabilit pentru anul 2022 întrucât Primăria Șișești, Mehedinți, funcționează cu o treime din personalul stabilit prin organigramă.

Noi așteptăm rectificarea pentru a suplimenta anumite cheltuieli să putem dota un dispensar sau pentru alte studii de fezabilitate(…) Dacă ai făcut festival și ai cheltuit 100.000 de euro, te plângi că nu ai să plătești iluminatul public? Dacă tu primar ai organigrama 100% și salariile mari, te plângi că nu ai ca să plătești serviciile? Ar trebui să fie recompensate primăriile care se încadrează în buget”, a fost poziția lui Marian Răducanu.

Orașele și municipiile din România sunt în situația în care riscă să nu aibă cu ce fonduri să acopere cheltuielile din ultimul trimestru al anului 2023, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții sau carburanți.

Sursă foto: Facebook / Guvern

Articolul Primarii din România, la Guvern pentru a cere fonduri suplimentare la rectificare / Sute de comune au întrerupt iluminatul public apare prima dată în Main News.

Source: New feed