Primele contracte de finanțare prin PNRR pentru renovarea clădirilor, semnate la Guvern

96

Au fost semnate primele contracte de finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), selectate în cadrul apelului de proiecte „Valul renovării”, marți, 7 iunie, la Palatul Victoria, se arată într-un comunicat al executivului

Este vorba despre șapte contracte de finanțare încheiate între autorități publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în valoare de peste 92 milioane de lei. Acestea vizează reabilitarea și modernizarea unor unități de învățământ şi primării, creşterea eficienţei energetice și eficientizare termică a unor sedii administrative.

Executivul mai amintește că, în perioada 1 aprilie – 30 mai, au fost depuse 1.437 de cereri de finanțare, care vor beneficia de finanțare de 2,4 miliarde de euro pentru a asigura tranziția către un fond construit verde și rezilient.

Apelul de proiecte „Valul Renovării”

Parte a Panului Național de Redresare și Reziliență, Programul „Valul renovării” vizează modernizarea clădirilor deja construite în țara noastră. Pentru clădirile selectate se vor realiza, astfel, lucrări de îmbunătățire a eficienței energetice și a consolidării seismice.

„Prin intermediul componentei C5 – Valul Renovării se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente, conferind respectul cuvenit pentru estetică și calitatea arhitecturală a acestuia, dezvoltarea unor mecanisme adecvate de monitorizare a performanțelor fondului construit și asigurarea capacității tehnice pentru implementarea investițiilor”, se arată în PNRR.

Potrivit unei directive la nivel european, statele membre trebuie să își concentreze eforturile comune pentru a contribui la obiectivul de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050. În acest sens, unul dintre domeniile ce necesită acțiuni este renovarea și consolidarea clădirilor, ele fiind responsabile pentru aproximativ 40% din consumul total de energie al UE și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Dacă la nivel european segmentul clădirilor și al serviciilor reprezintă 40% din consumul total de energie din UE, în România procentul se ridică la 45% în sectorul gospodăriilor și în sectorul terțiar (birouri, spații comerciale și alte clădiri nerezidențiale).

România deține un fond construit îmbătrânit, care necesită lucrări de renovare energetică și consolidare seismică, cu accent pe intervenții care să asigure atât creșterea performanței energetice, cât și stabilitatea structurală și funcțională, din perspectiva unei abordări integrate care să asigure tranziția către un parc imobiliar verde și rezilient, ce conservă valorile culturale și care să conducă la obiectivele de reducere a consumului de energie.

Obiective „Valul Renovării”, asumat de Guvern prin PNRR:

  • 1. Asigurarea rezilienței și sustenabilității fondului construit prin abordarea integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu, ameliorarea calității aerului interior și tranziția spre clădiri inteligente.
  • 2. Asigurarea cadrului strategic și de reglementare tehnică, actualizat pentru proiectarea și realizarea de construcții verzi și reziliente.
  • 3. Monitorizarea performanțelor fondului construit și fundamentarea politicilor pe evidențe prin realizarea registrului digital al clădirilor și implementarea treptată a pașaportului energetic al clădirilor.
  • 4. Asigurarea forței de muncă specializată pentru clădiri verzi și inteligente.
  • 5. Introducerea practicilor de economie circulară în construcții.

Valoarea proiectului se ridică la 2.200 milioane de euro, solicitați integral prin PNRR.

Sursa foto: Facebook / Guvernul României

Articolul Primele contracte de finanțare prin PNRR pentru renovarea clădirilor, semnate la Guvern apare prima dată în Main News.

Source: New feed