Probleme privind declanşarea alegerilor anticipate. Liberalii sunt la mâna PSD-ului, în Parlament, partidele mici pun condiţii

54

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au anunţat că susţin şi doresc declanşarea alegerilor anticipate, astfel încât alegerea unui nou Parlament să aibă loc, în varianta cea mai optimistă, o dată cu alegerile locale din vară, adică cu aproximativ şase luni înainte de terminarea actualului mandat al Legislativului.

Pentru ca românii să îşi voteze mai devreme aleşii în Legislativ este nevoie ca o procedură extrem de complicată să aibă loc, în Parlament, cu termene precise, conform prevederilor Constituţiei.

Iar acest lcuru presupune ca toate formaţiunile să fie de acord cu declanşarea alegerilor şi dizolvarea Parlamentului.

PNL-ul nu are, însă, această majoritate în Parlament şi este greu de crezut că va reuşi să convingă PSD-ul să intre în acest joc.

Social-democraţii au pierdut două runde de alegeri, în 2019, şi se află în plin proces de reconstrucţie, cu un Congres în luna februarie, astfel că nu au niciun interes să meargă acum în faţa electoratului.

PSD-ul controlează procedurile din Parlament

Pentru ca procedura alegerilor anticipate să se declanşeze este nevoie să se întâmple două lucruri:

Guvernul Orban să îşi dea demisiaExecutivul PNL să fie demis, în Parlament, prin moţiune de cenzură

În primul scenariu, al demisiei, premierul Orban nu are garanţia că va rămâne tot el, interimar, pe perioada până la numirea unui nou Guvern.

În al doilea scenariu, al succesului moţiunii de cenzură, preşedintele Klaus Iohannis trebuie să cheme partidele, la Cotroceni, pentru discuţii privind nominalizarea unui nou premier.

Noul premier desemnat trebuie, teoretic, să îşi strângă o majoritatea pentru a trece în Parlament. De data aceasta, însă, discuţiile nu îşi mai au rostul, scopul fiind acela ca următoarele propuneri de premieri să pice la vot, în Parlament.

Astfel, atât primul premier desemnat cât şi al doilea trebuie să vină cu o echipă de miniştri care ştiu că trebuie să primească votul de respingere al parlamentarilor.

Chiar şi în situaţia ipotetică în care două propuneri de Guvern pică la vot, în Legislativ, trebuie să se respecte termenul de 60 de zile, pentru cele două proceduri, pentru a se ajunge la momentul dizolvării Parlamentului.

Articolul 89 din Constituţie spune: După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Pentru că PSD-ul are ambii preşedinţi ai Camerelor, poate prelungi perioada de vot pentru cele două Cabinete de sacrificiu, astfel încât să nu se mai încadreze în cele 60 de zile, iar întreaga procedură de anticipate să pice, pe procedură.

De asemenea, pentru a nu face jocurile PNL-ului, PSD-ul poate, prin numărul de parlamentari, să provoace învestirea unui nou Guvern, indiferent de componenţa lui, doar pentru a nu se ajunge la dizolvarea Parlamentului.

Negocieri grele în Parlament: Doar USR-ul susţine necondiţionat declanşarea alegerilor anticipate

Negoicierile PNL-ului în Parlament vor fi grele. Doar USR-ul susţine demersul preşedintelui Klaus Iohannis şi al liberalilor.

PMP a anunţat deja ce condiţii pune pentru a intra în joc.

1. Revenirea la alegerea primarilor în două tururi.

2. Reducerea numărului de parlamentari la 300.

UDMR, deşi e de acord, de principiu, cu anticipatele, nu e de acord cu alegerea primarilor în două tururi, astfel că angajarea răspunderii Guvernului pe acest proiect ar putea să ducă la delimitarea celor de la UDMR de anticipate.

Nici ALDE nu susţine anticipatele, aflându-se, în acest moment, la cel mai slab scor electoral, după guvernarea cu cei de la PSD, timp de 3 ani.

Băsescu: "Mi s-ar părea ridicol ca un partid, o forță politică de dreapta să facă exact ce l-a dus capul pe Dragnea - să-și oblige premierii să demisioneze"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, la B1, că, pentru a declanşa acum procedurile pentru anticipate, proceduri care necesită cel puțin 3 luni.

Potrivit acestuia, "trebuia ca dezbaterea să fie terminată până acum și să știe că rezultă că vrem o republică prezidențială sau o republică parlamentară sau vrem parlament unicameral, iar cceste dezbateri n-au avut loc".

"E greu de explicat motivul pentru care forțezi intrarea în instabilitate politică, pentru că asta înseamnă să-ți cadă guvernul. Mi s-ar părea ridicol ca un partid, o forță politică de dreapta să facă exact ce l-a dus capul pe Dragnea - să-și oblige premierii să demisioneze", a spus Băsescu.

Europarlamentarul PMP a atras atenţia că demisia sau demiterea Guvernului va provoca instabilitate pe scena politică, iar asta înseamnă că statul român se va împrumuta la costuri foarte mari.