Programul IMM Invest, modificat în Parlament. S-a dublat plafonul total al garanţiilor

20

Deputaţii au adoptat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă privind programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM Invest, dar au dublat pentru anul 2020 plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului, de la 15 miliarde de lei la 30 de miliarde de lei.

Textul iniţial al OUG spunea că, pentru anul acesta, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 15 miliarde de lei. Proiectul de aprobare a Ordonanţei a fost adoptat cu 308 voturi.

Prin adoptarea acestui proiect se aprobă Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie - IMM Invest România.

Programul are ca obiectiv acordarea de facilităţi de garantare de către stat în mod transparent şi nediscriminatoriu pentru creditele acordate întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, denumite în continuare beneficiari, de către instituţiile de credit”.

“Caracteristicile creditelor garantate în cadrul programului se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Programul este multianual, transparent şi nediscriminatoriu, de încurajare şi de stimulare a dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii şi a întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie. (...) Pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului este de 30.000.000.000 de lei", se arată în proiect, aşa cum a fost modificat în Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, beneficiarele programului sunt acele întreprinderi care nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanţările tip leasing, la data solicitării garanţiei de stat, sau, dacă înregistrează restanţe, “acestea sunt încadrate în categoriile A, B, C în baza de date a Centralei Riscului de Credit”.

Un număr de 96.240 de cereri erau înregistrate în aplicaţia imminvest până pe 14 mai, la ora 11.00, dintre care mai mult de jumătate din cereri, 48.712, au fost transmise către cele 22 de bănci partenere în program, anunţa Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.