Războiul sancțiunilor se reia între Moscova și Washington, pe fondul degradării relațiilor între cele două țări

416

Războiul sancțiunilor și al represaliilor între Moscova și Washington s-a reluat vineri odată cu închiderea consulatului Rusiei din San Francisco, la cererea Casei Albe, într-un moment în care relațiile între cele două mari puteri se află în impas, scrie AFP într-un comentariu.

9a7113f9-6300-4e20-a109-17378e0e84fe

Decizia survine în timp ce aproape două treimi din personalul reprezentanțelor diplomatice americane din Rusia a părăsit vineri ambasadele și consulatele, ilustrând eșecul Casei Albe și al Kremlinului de a-și îmbunătăți relațiile după șapte luni de la sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, care făcuse din normalizarea relațiilor între cele două țări unul dintre obiectivele sale.

Statele Unite au ordonat închiderea până sâmbătă a consulatului rus din San Francisco și a două misiuni comerciale, de la Washington și New York, în numele 'parității'. Moscova a denunțat o 'escaladare' a tensiunilor 'inițiate' de Washington.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat vineri că țara sa își rezervă dreptul de a răspunde la această măsură după o analiză a situației, fără însă a acuza administrația Donald Trump pentru deteriorarea relațiilor între cele două țări.

'Toată această poveste a fost lansată de administrația (Barack) Obama pentru distrugerea relațiilor ruso-americane și pentru a nu-i permite lui Donald Trump să le scoată din mocirlă', a spus el.

Potrivit lui Serghei Lavrov, Congresul și establishmentul american 'încearcă să lege de mâini și de picioare (administrația Trump), să inventeze o presupusă ingerință rusă, o legătură între el și Rusia, între familia lui și Rusia'. 'Nu există un singur fapt' care să dovedească aceste acuzații, a spus el.

Decizia Statelor Unite de a închide consulatul rus din San Francisco reprezintă un răspuns la reducerea drastică a numărului diplomaților americani aflați la post în Rusia, ordonată la sfârșitul lunii iulie de Vladimir Putin ca represalii la noile sancțiuni economice impuse de Washington împotriva Rusiei.

Prezența diplomatică americană în Rusia a fost astfel limitată la 455 de persoane, la același nivel cu reprezentarea rusă în Statele Unite.

Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări că reducerea a fost 'implementată pe deplin'. Acordarea de vize în Rusia pentru Statele Unite, suspendată ca urmare a acestor restricții, va fi reluată în curând, însă va rămâne limitată.

La începutul lunii august, Statele Unite au fost de asemenea nevoite să renunțe la două clădiri diplomatice situate la periferia capitalei ruse.

Deși sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump în luna ianuarie prevestea o relansare a relațiilor între cele două puteri rivale, acestea au continuat să se deterioreze, pe fondul acuzațiilor privind ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și a suspiciunilor privind o înțelegere între echipa de campanie a miliardarului republican și Moscova.

Secretarul de stat american Rex Tillerson l-a anunțat miercuri la telefon pe omologul său rus Serghei Lavrov cu privire la decizia sa de a închide consulatul rus din San Francisco și cele două misiuni de la Washington și New York. Cei doi se vor întâlni în septembrie, probabil în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

'Nu dorim să ne certăm cu Statele Unite (…) și chiar vrem cu adevărat ca climatul politic să devină normal', a declarat vineri Lavrov. 'Însă pentru un tango este nevoie de doi, iar partenerul nostru se află în permanență într-un break dance solo', a spus el ironic.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruștei)