Rebelii din FARC s-au lansat ca partid politic

273

Forțele Armate Revoluționare Columbiene (FARC, cea mai veghe gherilă marxistă de pe continentul american) s-au lansat vineri ca partid politic, schimbându-și numele în Forța Alternativă Revoluționară Comunitară, dar păstrându-și sigla, și au organizat un concert în Piața Bolívar din centrul capitalei Bogotá, informează EFE.

94ab4ec8-2204-41d3-9671-a69b08251d05

Pe o scenă situată într-o latură a pieței, față în față cu Palatul Justiției, au evoluat mai multe grupuri naționale și internaționale precum Banda Bassoti, Ana Tijoux, KY-Mani Marley și formația columbiană Totó la Momposina. A durat ceva vreme până când oamenii s-au strâns la concertul care oricum nu a reușit să umple piața amenajată special pentru acest eveniment, cu megafoane și ecrane gigant, pregătiri demne de un festival în toată regula.

Pe monitoare mai mici au fost proiectate "capsule istorice" sau înregistrări video cu declarații ale liderilor FARC, între care și actualul șef Rodrigo Londońo, alias 'Timochenko'. Mulți dintre participanți, majoritatea dintre ei delegați ai FARC la congresul care a început duminica trecută și la care fosta gherilă s-a transformat în partid politic, au ținut în mâini trandafiri roșii, această floare fiind aleasă de altfel ca logo al noului partid.

Unii dintre delegați strigau sloganuri ale FARC atunci când au intrat în piață și fluturau steaguri, unele cu un trandafir roșu și altele cu sloganuri tradiționale ale vechii gherile, care a semnat un acord de pace la 24 noiembrie 2016 cu guvernul columbian și a depus între timp armele. Între ei, un grup de delegați a strigat "pentru viață, pentru pace, trăiască FARC".

Vineri seară, la ora locală 19:00 (00.00 GMT, sâmbătă) a urcat pe scenă 'Timochenko', care a rostit primul său discurs în legalitate în fața unui public care abia ocupa jumătate din piață. Într-o intervenție prea puțin inovatoare și în care a reiterat multe dintre propunerile pe care le-a prezentat în ultimele luni, 'Timochenko' a cerut din nou un guvern de tranziție din care să facă parte diferite forțe și care să conducă națiunea după alegerile din 2018.

Totodată, liderul FARC a declarat că noul partid vrea să construiască "o țară diferită" în care "violența să dispară definitiv de pe scena politică". "(O țară) în care nimeni să nu mai fie urmărit, asasinat sau să dispară doar pentru că gândește diferit. O țară în care niciunul dintre locuitorii săi să nu fie obligat să pună mâna pe arme pentru a-și apăra viața, în care răspunsul la proteste și la nesupunerea socială să nu fie tratamentul brutal al ESMAD (escadronul mobil antiproteste al poliției — n.r.)", a spus 'Timochenko'.

În această țară pe care dorește s-o construiască, 'Timochenko' spune că va avea întâietate "toleranța și respectul pentru ceea ce este diferit". În plus, liderul FARC a dat asigurări că în Columbia "dialogul și concertarea vor deveni modalitatea de a soluționa problemele". "Nu mai vrem să curgă nicio picătură de sânge din motive politice, ca nicio mamă să nu mai verse lacrimi pentru fiul sau fiica atacați. Din acest motiv, nu ezităm să întindem mâna în semn de iertare și reconciliere, dorim o Columbie fără ură, am venit să predicăm pacea și iubirea fraternă între compatrioți", a mai spus el.

În conformitate cu acordul de pace de anul trecut, FARC vor primi 10 mandate în Congres — cinci în camera superioară și cinci în camera inferioară — în următoarea sesiune legislativă 2018-2022, însă din 2026, noul partid politic va trebui să lupte în alegeri de la egal la egal cu celelalte partide columbiene. Totuși, va fi greu pentru mulți columbieni să accepte FARC drept un partid politic obișnuit și să ierte anii de atacuri teroriste, răpiri și trafic de droguri. Îndeosebi în orașe FARC nu se bucură de prea mult sprijin, comentează dpa.

"Dacă se pot poziționa drept un partid exhaustiv și incluziv, care privește spre viitor și ține cont de populația urbană și de alianțele politice, atunci ei ar putea să se transforme într-o forță politică cu însemnătate', a declarat Leon Valencia, analist politic columbian și fost luptător de gherilă.

Una dintre cele mai mari provocări pentru FARC rămâne reintegrarea în viața civilă a aproape 6.800 de foști luptători de gherilă, care au renunțat la arme și la viața în junglă după semnarea acordului de pace cu autoritățile columbiene. dpa amintește că, după dezmembrarea grupărilor paramilitare de extremă dreapta, la jumătatea anilor 2000, mulți dintre foștii membri ai acestora s-au alăturat pur și simplu unor grupări criminale armate, continuându-și "activitatea".

Peste 220.000 persoane și-au pierdut viața în cei 53 de ani de război permanent cu gherilele extremiste din Columbia, timp în care s-au comis atrocități de ambele părți. Columbia a declarat oficial încheiat acest conflict la începutul lunii august, după ce FARC a predat ultimele arme Națiunilor Unite, în conformitate cu prevederile acordului de pace. Președintele columbian Juan Manuel Santos a câștigat premiul Nobel pentru pace pentru eforturile sale de a pune capăt conflictului.

Într-o notă mai anecdotică, EFE a relatat joi că fostul portar columbian René Higuita s-a văzut nevoit să clarifice că este preocupat de "activitatea sa profesională", ca antrenor de portari la formația locală Atlético Nacional, insistând că nu va face parte din viitoare liste politice ale FARC. "Continui să am legătură cu fotbalul, care a fost axul și pasiunea existenței mele, în aceste momente și de puțină vreme ca antrenor de portari (…) Activitatea mea profesională angajantă a avut și are exclusiv legătură cu sportul", a scris Higuita într-un comunicat difuzat pe rețelele sociale.

Reacția legendarului portar columbian a venit după ce unul dintre liderii FARC, Ricardo Téllez, alias 'Rodrigo Granda', l-a invitat pe Higuita să facă parte din viitoarele liste de partid.

"Judecând după știrile din presă, bănuiesc că FARC doresc să acționeze în domeniul sportiv ca modalitate de penetrare socială, motiv pentru care — cred eu — au apreciat că eu aș putea fi o personalitate utilă în planul lor. Dacă presupunerea mea este corectă, atunci trebuie să mulțumesc mișcării pentru gestul său", a spus Higuita, care a asistat în septembrie 2016 la cea de-a zecea Conferință Națională de Gherilă, la care membrii FARC au aprobat acordul de pace, au renunțat la lupta armată și au decis să se transforme în partid politic.

Pe de altă parte, 'Granda' a susținut că la actualul congres a fost invitat și fostul fotbalist argentinian Diego Armando Maradona, dar că acesta nu a putut participa pentru că se află în Emiratele Arabe Unite.

AGERPRES/(AS — editor: Gabriela Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)