Record: 92 de țări au intrat în competiția pentru Oscarul dedicat celui mai bun film în limbă străină

187

Nouăzeci și două de țări au intrat în competiția pentru Oscarul dedicat celui mai bun film în limbă străină la următoarea ceremonie de acordare acestor prestigioase premii ale lumii cinematografiei - un adevărat record, după cum a anunțat joi Academia americană de Film, citată de AFP.

2a9c3a2a-4622-46d0-8999-44a0a917223d

Sursa foto: oscar.org

Printre candidații care s-au făcut deja remarcați se numără filmul libanez "L'insulte", în regia franco-libanezului Ziad Doueiri, recompensat cu premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de Film de la Veneția, pelicula norvegiană "Thelma" sau satira suedeză "The Square", de Ruben Ostlund, câștigătoarea unui Palme d'Or surpriză la ultima ediție a Festivalului de Film de la Cannes.

În rândul țărilor aflate în competiție pentru prima dată, Haiti prezintă "Ayiti Mon Amour", Laos — "Dearest Sister", iar Siria — "Little Gandhi". "Happy End", pelicula semnată de regizorul vedetă Michael Haneke, va reprezenta Austria.

Filmul "120 battements par minute", o peliculă dedicată luptei asociației franceze "Act Up" în anii de început ai răspândirii SIDA — câștigător al Marelui Premiu la ultimul festival de la Cannes — a fost desemnat în luna septembrie pentru a reprezenta Franța.

De asemenea, "First They Killed My Father: A Daughter of Cambodia Remembers", o peliculă semnată de Angelina Jolie, va reprezenta Cambodgia. Filmul este o producție americano-cambodgiană dedicată poveștii adevărate a unui activist cu aceasta dublă naționalitate, Loung Ung, care a supraviețuit atrocităților regimului khmerilor roșii.

Anul trecut, Oscarul pentru cel mai bun film străin i-a revenit peliculei "The Salesman", în regia iranianului Asghar Farhadi, care a boicotat ceremonia de acordare a premiilor pentru a-și manifesta dezacordul față de decretul președintelui Trump privind migrația, care interzicea cetățenilor din șapte țări cu majoritate musulmană (listă redusă ulterior la șase), printre care și Iranul, să intre în SUA.

Nominalizările pentru cea de-a 90-a ediție a premiilor Oscar vor fi anunțate pe 23 ianuarie, iar ceremonia de premiere va avea loc pe 4 martie la Hollywood.

AGERPRES/(AS — autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu)