Zeci de bucureșteni au luat cu asalt Calea Victoriei sâmbătă la orele prânzului, artera fiind pietonală în acest weekend, organizatorii dorind ca prin acest eveniment să readucă atmosfera Bucureștiului interbelic.
fcd76b5d-1f0c-4b6c-b599-06856250c4f2
Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Cea de-a treia ediție a evenimentului "La pas pe Calea Victoriei", organizat de Primăria capitalei prin Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, se desfășoară pe 2 și 3 septembrie, pe una dintre cele mai importante străzi din centrul orașului.
Un băiețel de nici trei ani țopăie fericit lângă un uriaș animator pe picioroange cu pălărie și baston. "Pa, domn pe picioroange!", îi spune băiețelul fericit după ce mama sa îi face câteva fotografii alături de animatorul care l-a fascinat.
La doi pași, câteva fetițe au luat cu asalt o doamnă pe picioroange, cu o rochie lungă în nuanțe de roz și umbrelă din dantelă. Este Bogdana Mirea, a terminat facultatea de Limbi Străine și acum este studentă la master tot la limbi străine.
"Merg pe picioroange de la 15 ani, adică de aproape zece ani. La acest eveniment am ajuns prin intermediul unui prieten care m-a chemat, am mai lucrat cu el în trecut și ne-am reîntâlnit aici.(…) Nu este obositor, este chiar frumos. Lumea de sus se vede foarte bine, foarte mare și frumoasă, copiii sunt cei mai încântați. Sunt o doamnă din perioada interbelică", spune ea.
Între timp, oamenii admiră expoziția de fotografie "La pas pe Calea Victoriei", dar și expoziția de mașini de epocă, unii își fac fotografii cu animatorii în costume de epocă, iar alții se delectează cu înghețată, clătite sau diverse sucuri.
Atmosfera este întreținută de muzicieni stradali, iar doamnele se opresc din plimbare pentru a admira eșarfele, mărgelele, cerceii sau pălăriile de pe tarabele aduse speciale pe Calea Victoriei. Câțiva studenți la teatru îmbrăcați în costume de epocă au grijă să le împartă vizitatorilor programul festivalului, să le răspundă la întrebări, să-i binedispună.
"Facem poze cu oamenii și animăm atmosfera. Discutăm cu ei, încercăm să le răspundem la orice întrebare. Sunt o tânără domniță, rochia este una de final de secol XIX", spune Andreea Mera, studentă la teatru.
"Eu am ales costumul acesta ca să mă asortez cu pantofii pentru că îi aveam dinainte. E de la începutul secolului XX", spune colegul ei, Loțcu Ștefan, stârnind amuzamentul celorlalți.
Îmbrăcată cu o rochie albastră cu dantelă, lungă, Carla Mihai, studentă în anul doi la master la Teatru, încearcă și ea să-i introducă pe vizitatori în atmosfera interbelică.
"Eu cred că pe mine m-a ales costumul, era cam singurul care-mi venea și, nu știu, cred că reprezint un tânăr înstărit din perioada respectivă, se poate integra și în 2017, dar e undeva de prin 1920-1930", spune un alt tânăr.
La orele prânzului, pe Calea Victoriei se plimbau bucureșteni, dar și mulți turiști străini.
"Am vorbit mai mult în engleză decât în română. Cei pe care i-am întâlnit eu au fost din Germania, Franța și câțiva americani. Câțiva mi-au spus că le pare rău că programul festivalului nu este în engleză și le-am explicat una, alta (…) Ne-au întrebat ce personaje reprezentăm, despre perioada respectivă. Voiau să facă poze la noi. Spuneau că ne așteaptă la Hollywood, iar cineva a zis de Broadway", povestesc animatorii.
Câțiva vizitatori se pozau în costume de epocă la o cafenea care imita una din perioada interbelică. Doamnele aveau la alegere rochii frumoase, pălării, iar domnii costume. Apoi, costumați, puteau face fotografii, pe care le primeau într-o jumătate de oră drept amintire, gratuit.
Valentina Andrei a fost profesoară de chimie și franceză, a predat într-o școală la țară, undeva în apropiere de Călărași, iar acum îi poftea pe vizitatori să cumpere diverse coronițe cu lavandă și alte plante de vară, narcise, maci. Florile erau culese de pe câmp, iar lavanda din cultura proprie.
Bucureștenii se vor putea bucura sâmbătă și duminică de animatori pe picioroange, portretiști și caricaturiști, defilarea cu monocicluri, mimi, lustragii, muzicieni stradali, cinematograf în aer liber, ateliere de creație, ateliere de caligrafie, teatru pentru copii, expoziție de fotografie, alături de produse și preparate culinare pe Calea Victoriei.
"Bătaia cu flori", unul dintre obiceiurile îndrăgite în perioada interbelică, dar care datează încă din anul 1890, va fi reconstituită și anul acesta, pe 2 septembrie, de la ora 18,00.
AGERPRES/(AS — autor: Carmen Velicu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)