Trimisul special al AGERPRES, Loredana Ciobanu, transmite: După ce a impresionat românii cu dragostea pentru țara noastră, Peter Hurley, irlandezul stabilit în urmă cu 22 de ani în România, a pătruns și în sufletele celor din Republica Moldova.
6e9c4f0f-d973-4d1a-b690-ac2e3e879c2d
La început de blând septembrie, în cadrul Bookfest Chișinău 2017, AGERPRES a spus povestea unui om îndrăgostit iremediabil de România, care a venit la București și n-a mai vrut să plece în țara sa natală, Irlanda, un om care a descoperit seva poporului nostru în satul românesc de ieri și de azi.
Proiecția AGERPRES 'Descoperă România cu Peter Hurley' i-a ținut cu sufletul la gură pe cei veniți la Bookfest.
Ala e o femeie simplă din Chișinău, pasionată de lectură. A venit la Bookfest cu mama sa, Maria, și cu fiicele, Maria și Ana. S-au așezat cuminți, trei generații, să vadă filmul documentar ce le prezenta un 'străin' devenit mai român ca românii.
'Superb!', a exclamat Ala, la sfârșitul proiecției. 'Omul acesta vorbește atât de frumos despre România, a surprins esența acestui popor, de fapt, a două popoare, căci între România și Moldova nu e nicio diferență. A surprins atât de bine ceea ce reprezintă cu adevărat România, semn că e un om cu o educație solidă. Cum am văzut și în film, Peter Hurley provine dintr-o familie numeroasă, iar eu cred că numai într-o astfel de familie poți învăța adevăratele valori. Mi-ar plăcea să-mi cresc așa copiii. Astfel de oameni trebuie să fie văzuți mai des de copiii noștri', a spus Ala.
Mai retrasă și cu o lacrimă în colțul ochiului, Maria, mama Alei, s-a arătat foarte impresionată de faptul că Peter Hurley s-a regăsit în credința poporului român și că a ales să devină ortodox.
Filmul îl prezintă pe Peter, devenit de fapt un Petru sadea, refăcând traseul de la Cimitirul Vesel din Săpânța până la Muzeul Satului din București, pe care l-a făcut de-adevăratelea în anul 2012, când, privit de mulți ca un nebun, s-a decis să străbată pe jos peste 600 de kilometri, testând ospitalitatea românilor, aflând povești, găsind răspunsuri și regăsindu-se pe sine. S-a contopit cu simplitatea și curățenia țăranilor români, care și-au deschis în fața lui porțile și sufletele și care i-au pus pe masă ce aveau mai bun, chiar dacă se uitau cu mirare la el.
La Chișinău, ca și în țară, cei care au văzut filmul au rămas surprinși, dar și cu un gust amar că alții trebuie să ne deschidă ochii ca să ne vedem minunile, fiindcă noi nu suntem capabili s-o facem de unii singuri.
'Suntem prea mult preocupați de lucruri mici, meschine și ne e așa de greu să ne vedem valorile, să ne conștientizăm unicitatea și forța. Când spune că trăind în orașe, ne îndepărtăm de realitate și ne dezrădăcinăm, Peter Hurley ne predă o lecție neprețuită', a spus un alt participant la proiecția filmului documentar.
Participantă în 2017 pentru prima dată cu stand propriu la Bookfest Chișinău, Agenția Națională de Presă AGERPRES a prezentat în cadrul manifestării și documentarul 'România, drumul de la patimi la lumină', format din trei părți: 'Patimile', 'Drumul' și 'Lumina'. Materialul video este o călătorie în imagini în satele României în care tradiția și portul popular încă mai sunt păstrate.
În penultima zi a expoziției Bookfest, AGERPRES va prezenta publicului din Chișinău filmul 'Tărâmul dintre ape', documentar care vorbește despre Delta Dunării, prin intermediul poveștilor de viață ale unor localnici, fie ei lipoveni, ucraineni sau greci, pentru care fâșia aceasta de pământ este unicul loc numit 'acasă'.
AGERPRES /(AS-editor: Antonia Niță, editor online: Adrian Dădârlat)