Republica Moldova: Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, doar doua partide ar accede in parlament

39

Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri in Republica Moldova, doar doua partide ar accede in parlament, releva rezultatele unui sondaj realizat de Asociatia sociologilor si demografilor din Republica Moldova (ASDM), citat miercuri de publicatia Independent.md, portalul Deschide.md si Radio Chisinau, informeaza AGERPRES.

Potrivit sondajului, alegerile ar fi castigate categoric de catre Partidul Socialistilor din Republica Moldova (prorus, de stanga), care ar obtine peste 34,9% din voturi.

La mare distanta, pe locul doi s-ar clasa Partidul Actiune si Solidaritate (PAS, proeuropean), al fostului ministru al educatiei Maia Sandu, cu 17,7% din voturi. Pe locul trei s-ar situa Partidul Democrat (PD, centru-stanga), cu 4,7% din sufragii, in conditiile unui prag electoral de 6%.

Dintre politicieni, de cea mai mare popularitate se bucura Igor Dodon, el fiind urmat de Maia Sandu si premierul in exercitiu Pavel Filip.

Totodata, 33% dintre cei intervievati s-au pronuntat in favoarea sistemului de vot mixt, 22% pentru liste deschise de partid si 20% pentru votul doar in circumscriptii uninominale, conform Radio Chisinau.

Sondajul a fost realizat in perioada noiembrie — decembrie 2017, pe un esantion total de 1.181 de persoane.