Retrospectivă Mircia Dumitrescu – de joi, la Muzeul Naţional Cotroceni

4
Expoziţia retrospectivă Mircia Dumitrescu, intitulată "Peisaj românesc cu oameni şi sfinţi", se va deschide, joi, în Spaţiile Medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.

Eveniment major în lumea artelor vizuale, expoziţia reuneşte lucrări de grafică, sculptură şi pictură, unele dintre acestea expuse în premieră pentru public, potrivit unui comunicat al Muzeului Cotroceni, transmis miercuri AGERPRES.

Pe simeză se vor regăsi sculpturi desenate în lemn cu drujba şi dalta, pe care autorul le numeşte gravuri spaţiale, sculpturi de bronz, zeci de lucrări de grafică de mari dimensiuni, lucrări de pictură şi o proiecţie cu peste 150 de acuarele din caietele maestrului.

"Arta e foarte mare, dar lucrarea e personală. Ca artist, eşti martor al lumii tale, al sentimentelor şi al experienţelor pe care le transpui în lucrare. Eşti un creuzet în care, dacă eşti corect cu tine, tu trebuie să îţi răspunzi la problemele ce trec prin mintea şi sufletul tău. În momentul acela, se naşte şi lucrarea. Nu ştii dacă e bună decât în momentul în care tu crezi că ai răspuns, prin intermediul ei, unor probleme, unor nelinişti", mărturisea Mircia Dumitrescu în cadrul proiectului "Portret de artist", lansat de Muzeul Naţional Cotroceni în anul 2020.

Expoziţia "Peisaj românesc cu oameni şi sfinţi" este inclusă şi în circuitul de vizitare ocazionat de programul european Noaptea muzeelor.

Accesul publicului în perioada 10 iunie - 4 iulie se poate face cu o programare prealabilă la numerele de telefon 021.317.31.07 şi 0725.51.83.81 sau pe mail, la adresa [email protected]i.ro.

Mircia Dumitrescu este grafician, pictor şi sculptor, doctor în Arte Vizuale, profesor universitar, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru corespondent al Academiei Române, decorat cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler la categoriile Arte Vizuale şi Literatură.

Alături de alte instituţii de presă, AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)