România cere Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru a gestiona creșterile de prețuri ce pot afecta proiectele de infrastructură

46

România solicită Comisiei Europene alocări suplimentare de fonduri pentru a gestiona creșterile de prețuri ce pot afecta proiectele de infrastructură, anunță joi, 2 iunie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Potrivit social-democratului, demersul este susținut de alte 8 țări membre UE.

„Într-un demers comun cu alte 8 state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia), am semnat astăzi o Declarație privind acțiunile la nivel european pentru finalizarea investițiilor în infrastructură.

Vrem astfel să fie acordate fonduri suplimentare pentru a evita neîndeplinirea obiectivelor asumate în contractele semnate și rezilierea contractelor, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție.

Mai exact, ne dorim sprijinul Comisiei Europene prin extinderea perioadei de eligibilitate pentru fondurile de coeziune până în 2024, pe modelul fondurilor gestionate de către DG MOVE”, a anunțat Grindeanu, pe contul său de Facebook.

El a explicat că extinderea pe care o cere România vizează obiectivul global de finalizare a rețelei TEN-T în termen și menținerea finanțării europene pentru proiectele contractate în curs de implementare sau planificate.

Astfel, subliniază Grindeanu, va fi evitat un blocaj al proiectelor de infrastructură mare din Uniunea Europeană din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcție sau de lipsa/ întârzirea furnizării acestora.

Sorin Grindeanu participă astăzi la reuniunea miniștrilor transporturilor din UE în cadrul Consiliului Transport, Telecomunicații și Energie – secțiunea Transporturi, organizată la Luxemburg.

El a precizat anterior că pe agenda reuniunii figurează 3 teme importante care privesc pachetul legislativ european Fit For 55, ce vizează adaptarea politicilor UE în domeniul climei, al energiei, al utilizării terenurilor, al transporturilor și al impozitării în vederea îndeplinirii obiectivului de reducere internă cu cel puțin 55 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu 1990.

„Se supune adoptării astăzi abordarea generală a Consiliului UE pe marginea propunerilor de Regulamente europene, părți ale Pachetului, care vizează:

1. asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru un transport aerian durabil.
2. instalarea infrastructurii pentru combustibili alternativi.
3. utilizarea combustibililor din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în transportul maritim”, anunțase vicepremierul anterior.

Totodată, ministrul subliniase că este important asigurarea de fonduri suplimentare, inclusiv la nivel european, acestor proiecte, pentru a evita blocarea lor.

Foto: Sorin Grindeanu/ Facebook

Articolul România cere Comisiei Europene fonduri suplimentare pentru a gestiona creșterile de prețuri ce pot afecta proiectele de infrastructură apare prima dată în Main News.

Source: New feed