Românii își vor putea accesa online datele din REVISAL începând cu anul 2024

95

Salariaţii şi foştii salariaţi pot accesa datele din REVISAL privind activitatea prestată la diferiţi angajatori. Această reglementare va intra însă în vigoare la finalul anului 2024, a decis Guvernul în ședința de miercuri, 21 aprilie. 

„Este vorba de hotărârea de Guvern privind procedura de acces online al angajaţilor, dar şi al foştilor angajaţi la datele din Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, cunoscut sub numele de Reges, modalitatea de generare şi descărcare a extrasului, condiţiile în care se poate dovedi vechimea în muncă sau specialitate, o posibilitate creată de modificările aduse Codului Muncii, prin Legea 144 din 2022”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, citat de News.ro.

Astfel, salariații și foștii salariați vor putea vizualiza, descărca și tipări datele privind activitatea pe care au prestat-o la diferiţi angajatori.

„Dreptul lor de acces vizează vizualizarea, descărcarea, tipărirea acestor date, dar şi generarea şi descărcarea unui extras din registru prin care să poată dovedi perioadele lucrate, evident, e vorba de vechimea în muncă şi specializarea pe care au avut-o, alături de alte documente care există în dosarul de personal. Aceste reglementări vor intra în vigoare la 31 decembrie 2024, când va intra în exploatare şi sistemul informatic aferent Reges, în conformitate cu angajamentele din cadrul PNRR”, a mai precizat Cărbunaru.

USR: Românilor le este furat un drept de-abia câştigat

Legea a fost adoptată de Parlament pe 20 aprilie 2022 și a fost promulgată pe 20 mai de Klaus Iohannis.

Guvernul avea la dispoziție, din acel moment, 60 de zile pentru a stabili procedura prin care angajații să aibă acest drept, conform USR.

„Coaliția PSD-PNL guvernează din nou împotriva intereselor românilor. Salariaților le este furat un drept de-abia câștigat. Perspectiva anului 2025 este atât de îndepărtată încât nu poate fi privită ca o certitudine. Nu există pași și etape intermediare, ci doar o promisiune peste ani de zile, cum au fost atâtea altele în trecut. Când trebuie să taxeze salariile românilor, nu există niciun fel de tergiversări. Aproape jumătate din salariile noastre ajung în fiecare lună în conturile statului. Dar când vorbim de servicii de secol XXI, pe care același stat e obligat prin lege să ni le ofere, vedem că statul nu respectă legea. Guvernul Ciucă ne demonstrează pe zi ce trece incompetență și teamă de transparență!”, declară Cristina Prună, deputat USR și inițiatoare a legii privind accesul neîngrădit la REVISAL.

Foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Articolul Românii își vor putea accesa online datele din REVISAL începând cu anul 2024 apare prima dată în Main News.

Source: New feed