Rompetrol Rafinare: Rezultat net consolidat de minus 7 milioane dolari, în primul semestru; investițiile au depășit 27 milioane dolari

79

Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a încheiat prima jumătate a acestui an cu un rezultat net consolidat de minus 7 milioane dolari, față de rezultat net de plus 22 milioane dolari în perioada similară din 2016, valoarea investițiilor realizate în primele șase luni depășind însă 27 milioane dolari, conform datelor remise, vineri, AGERPRES.

e8da8a9a-42d1-46bd-a92c-a567900198b8

Rezultatul net din primele șase luni ale acestui an a fost influențat de scăderea marjelor de rafinare, cea mai accentuată diminuare a acestora, cu 52%, fiind înregistrată în cel de-al doilea trimestru al anului 2017.

Profitul operațional EBITDA s-a cifrat la 57,5 milioane dolari, în scădere cu 36% față de primele 6 luni din 2016, pe fondul diminuării marjelor de rafinare, cu 17% în primul semestru 2017 față de primul semestru 2016. Rezultatele financiare au fost, de asemenea, influențate de oprirea planificată a unităților de producție din luna mai 2017.

Cifra de afaceri brută consolidată a companiei s-a ridicat la 1,7 miliarde dolari, un nivel similar celui din aceeași perioadă a anului 2016.

Conform raportărilor financiare individuale exprimate în lei, Rompetrol Rafinare a înregistrat un profit net de 171 milioane lei, în creștere cu 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când profitul net individual a fost de 143 milioane lei. O influență pozitivă asupra rezultatului net raportat în primul semestru al acestui an o constituie diferența de curs valutar. De asemenea, cifra de afaceri conform situațiilor financiare individuale a companiei a crescut cu 14% în primul semestru din 2017, la 4,7 miliarde lei, de la 4,1 miliarde lei în primul semestru din 2016.

Rompetrol Rafinare a realizat investiții în valoare de 27,5 milioane dolari în prima jumătate a anului 2017, atât în proiecte de dezvoltare a unor unități de producție din cadrul rafinăriei Petromidia, cât și pentru lucrări de mentenanță a instalațiilor industriale necesare pentru activitățile de rafinare, dar și pentru cele de stocare și logistică.

Compania a exportat o cantitate totală de produse de peste 1,1 milioane tone în primul semestru din 2017, nivel similar celui raportat în aceeași perioadă a anului 2016. Rompetrol Rafinare este cel mai mare exportator de produse petroliere al României și al treilea exportator la nivel național.

Pe segmentul de rafinare, compania a realizat o cifră de afaceri brută în valoare de 1,4 miliarde dolari în primul semestru din 2017, în creștere cu 2% comparativ cu aceeași perioadă din 2016. Rezultatul operațional EBITDA s-a cifrat la 42 milioane dolari.

"Indicatorii financiari precum rezultatul net și profitul operațional EBITDA, care au avut un trend descendent în primul semestru din 2017, au fost influențați de volatilitatea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere", se menționează în comunicatul Rompetrol Rafinare.

În primul semestru din 2017, cantitatea totală de materie primă procesată a rafinăriei Petromidia a fost de 2,4 milioane tone, în scădere cu 13% față de aceleași perioadă a anului trecut, când au fost procesate 2,7 milioane de tone, rafinăria derulând lucrările prevăzute în oprirea planificată din luna mai 2017. Gradul de utilizare a capacității de rafinare a fost de 70% în semestrul I.

În ceea ce privește rafinăria Vega, cantitatea totală de materie primă procesată a fost de 152.017 tone în primele șase luni, iar gradul de utilizare a capacității de rafinare s-a situat la un nivel de 92%.

Pe segmentul de distribuție, cifra de afaceri brută consolidată a fost de peste 1 miliard dolari în prima jumătate a anului, în creștere cu 2% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce rezultatul net s-a menținut la un nivel similar celui din primul semestru din 2016.

Vânzările de carburanți pe segmentul retail au crescut cu 9%, în timp ce cantitatea totală de GPL vândută s-a majorat cu 18%.

"În al doilea trimestru al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, cotațiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referință, USD, au fost, în medie, cu 7% mai mari pentru benzină și cu 10% mai mari în cazul motorinei. Deprecierea de 4% a leului în fața dolarului american a determinat ca scăderea efectivă, în moneda națională, a celor două cotații să fie de aproximativ 11% pentru benzină și 15% pentru motorină. Începând cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut cu un punct procentual, de la 20% la 19%, iar accizele la carburanți au fost reduse cu 70 eurocenți/1000 de litri, reduceri care s-au transferat integral în prețurile plătite de clienți la pompă", explică reprezentanții companiei.

La sfârșitul lunii iunie 2017, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 789 puncte de comercializare, incluzând rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile: expres, CUVE și RBI.

Activitățile de retail ale KMG International sunt desfășurate în peste 1.000 de puncte de distribuție carburanți deținute și operate în țări precum România, Georgia, Bulgaria, Moldova.

În ceea ce privește contribuțiile la bugetul de stat al României, Rompetrol Rafinare a plătit peste 266 milioane dolari în al doilea trimestru al anului și peste 520 milioane dolari în primul semestru din 2017. KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde dolari la bugetul de stat al României.

Acționarul majoritar al companiei Rompetrol Rafinare este grupul KMG International, statul român având 44,6959% din acțiuni. Rompetrol Rafinare operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega, și divizia de petrochimie, iar Rompetrol Downstream operează rețeaua de benzinării a Grupului și Rom Oil rețeaua de depozite.

Reprezentând peste 40% din capacitatea de rafinare a României și peste 30% din consumul regional de carburanți, Petromidia este cea mai modernă rafinărie din țară, iar investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pentru această platformă se ridică la peste 1,4 miliarde dolari.

AGERPRES/(AS-editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Gabriela Badea)