Rusia a trimis o delegatie militara in Coreea de Nord

304

Rusia a facut cunoscut miercuri ca a trimis o delegatie militara in Coreea de Nord, dar nu a dezvaluit scopul vizitei, relateaza agentia DPA, informeaza AGERPRES.

Din delegatie fac parte Viktor Kalganov, adjunct al sefului Centrului national rus de management in domeniul apararii, responsabil pe probleme de securitate nationala, potrivit media de stat.

”Coreea de Nord este o tara vecina cu noi. Trebuie sa dezvoltam relatii cu aceasta tara si dialogul politic este foarte important”, a declarat Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe, in cadrul unor comentarii difuzate de agentia de presa de stat Tass.

Delegatia rusa a sosit la Phenian marti si ar urma sa stea pana sambata, a precizat la randul sau agentia de presa Interfax. Rusia si China au relativ cele mai apropiate relatii diplomatice cu Coreea de Nord, un stat izolat.

Igor Morgulov, un alt adjunct al ministrului rus de externe, a insistat asupra faptului ca vizita delegatiei nu incalca sanctiunile ONU, deoarece ea ”se incadreaza in schimburile obisnuite dintre militari”, potrivit unor comentarii difuzate de catre Interfax.

Tensiunile privind Peninsula Coreeana, care se invecineaza cu Rusia, au escaladat in ultimele luni ca urmare a testelor cu arme nucleare efectuate de Phenian intr-o demonstratie de forta impotriva Coreei de Sud si a aliatilor acestei tari, Japonia si SUA.

Miercuri, Ministerul rus de Externe a facut apel la Coreea de Nord si la Statele Unite ale Americii sa se abtina de la orice pas ce ar putea exarceba si mai mult tensiunile in regiune, au relatat media de stat.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a amintit ca tensiunile au escaladat la sfarsitul lunii trecute cand Coreea de Nord a testat o racheta balistica si SUA au raspuns printr-o activitate militara sporita in regiune.