Sălaj: Proiect inedit de teatru pentru toate vârstele, în curtea casei unui pasionat al genului

25
Un inedit proiect de teatru pentru toate vârstele, cu spectacole săptămânale pentru adulţi şi copii, ateliere de dezvoltare personală prin actorie şi înfiinţarea unei trupe pentru liceeni, va fi organizat, în perioada iulie - septembrie, într-un spaţiu neconvenţional - curtea unei case din Zalău, care va fi transformată într-un teatru de vară.

Spaţiul este pus la dispoziţie de Darius Prodan, iniţiator al proiectului şi proaspăt absolvent al Facultăţii de Actorie din Sibiu, care a înfiinţat o asociaţie prin care încearcă promovarea teatrului în Zalău şi în Sălaj.

"Avem cel mai mare proiect teatral făcut de noi până acum în Sălaj şi anume Curtea Artiştilor 2019. (...) Avem, pe parcursul lunilor iulie-august-septembrie, cel puţin un spectacol de teatru pe săptămână. Am hotărât ca miercurea să fie ziua oficială a teatrului aşa că, practic, în fiecare miercuri vom avea un spectacol de teatru, ceea ce este în sfârşit ceva complex din punctul acesta de vedere. În sfârşit, Zalăul are o agendă cultural-teatrală pe o perioadă mai lungă de timp, pe trei luni. Spaţiul este unui inedit, un spaţiu neconvenţional, o curte de casă din cartierul Traian, unde vor fi amenajate o scenă, tribune pentru public, reflectoare, decoraţiuni şi tot ce este necesar pentru un aspect plăcut şi pentru desfăşurarea unui spectacol de teatru", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei Pro Teatru, Darius Prodan.

Potrivit acestuia, proiectul este unul complex şi presupune, pe lângă spectacolele săptămânale de teatru adresate adulţilor, multe alte activităţi pentru toate vârstele.

Astfel, pe parcursul celor trei luni va avea loc şi câte un spectacol pentru copii cu intrare gratuită, în luna septembrie se vor desfăşura patru ateliere de dezvoltare personală prin actorie pentru adulţi şi va fi înfiinţată o trupă de teatru formată din liceeni.

Prezent la conferinţa de presă de vineri, managerul Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, Daniel Săuca, a precizat faptul că în Zalău nu a existat niciodată o trupă profesionistă de teatru, dar că, în ultimii ani, şi în Zalău şi în Sălaj s-au creat premise pentru un asemenea demers, iar acest proiect este unul benefic în acest sens.

"Tot ce facem noi acum este să 'arăm terenul', pregătim publicul, 'plantăm seminţele' teatrului. Nu avem cum să avem un teatru aici până oamenii nu-şi vor dori ei un teatru. Dacă oamenii îşi vor dori cu adevărat un teatru, acel teatru sunt sigur că se va face. Până atunci încercăm să pregătim terenul. Este greu, dar nu imposibil înfiinţarea unui teatru. Până la acel punct, mai avem de dovedit lucruri", a menţionat, la rândul său, Darius Prodan.

"Curtea Artiştilor - Teatru pentru toate vârstele" este un proiect iniţiat de Asociaţia Pro Teatru şi beneficiază de o finanţare nerambursabilă acordată de către Centrul de Cultură şi Artă Sălaj. Spectacole prezentate sunt produse de către teatre independente din Bucureşti, Sibiu, Cluj şi Petroşani. AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)