Sălaj: Propunere de prelungire a carantinei în Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou cu încă 14 zile

79
Autorităţile au propus prelungirea carantinei stabilite iniţial în perioada 5-19 noiembrie pentru Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou cu încă 14 zile, potrivit precizărilor făcute miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, de prefectul judeţului, Virgil Ţurcaş.

"Astăzi avem opt judeţe în faţa noastră ca incidenţă pe ultimele 14 zile, deşi la 1 noiembrie eram primul judeţ care am depăşit incidenţa de 5 la mie. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Sălaj avem 33 de unităţi administrativ-teritoriale, incluzând aici toate oraşele, cu o incidenţă mai mare de 3 la mie, 18 UAT-uri cu o incidenţă între 1,5 şi 3 la mie şi 10 UAT-uri cu o incidenţă de sub 1,5 la mie. În urmă cu 14 zile am propus carantinarea a trei oraşe din judeţul Sălaj, inclusiv a municipiului Zalău, de altfel primul municipiu reşedinţă de judeţ carantinat la nivel naţional. În urma reevaluării situaţiei epidemiologice am ajuns la concluzia că trebuie prelungită carantinarea celor trei oraşe cu încă 14 zile. Măsurile nu sunt deloc populare, dar trebuie luate cu orice risc, chiar dacă suntem în campanie electorală", a precizat Virgil Ţurcaş.

Acesta a adăugat faptul că, în perioada de carantină, cei mai mulţi sălăjeni au dovedit că sunt responsabili şi au respectat, în bună măsură, regulile de protecţie.

În ceea ce priveşte situaţia epidemiologică la zi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Ligia Marincaş, a precizat că miercuri dimineaţa erau 4.813 persoane infectate cu SARS-COV-2 de la începutul pandemiei, 101 persoane confirmate în ultimele 24 de ore, 2.851 de pacienţi declaraţi vindecaţi, 1.849 cazuri pozitive în prezent, 175 persoane spitalizate, 1.674 persoane cu test pozitiv aflate la domiciliu, 2.645 persoane în carantină şi 113 persoane decedate. Incidenţa la nivel de judeţ este 5,83 la mie.

"În ultimele zile la nivel de judeţ a fost un trend descendent, nu cu foarte multe subunităţi de procente, dar trendul a fost descendent, lucru care n-a putut decât să ne aducă puţină lumină, puţină scădere a presiunii pe sistemul sanitar", a menţionat Ligia Marincaş.

Directorul DSP Sălaj a precizat că trendul descendent a început din 9 noiembrie, în prezent majoritatea pacienţilor infectaţi fiind de vârstă activă şi doar foarte puţini copii. În opinia sa, carantina trebuie prelungită pentru că un trend descrescător de câteva zile nu este suficient, iar rezultatele trebuie consolidate.

Prefectul Virgil Ţurcaş a subliniat faptul că în cursul zilei de miercuri este aşteptat ordinul şefului DSU pentru prelungirea carantinei pentru cele trei oraşe, Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou, propunerea transmisă de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă incluzând câteva derogări, comparativ cu condiţiile din prima perioadă de carantină.

Conform acestuia, vor putea funcţiona saloanele de înfrumuseţare, coafuri, frizerii, în sistem de programare, iar anumite activităţi religioase, precum nunţile sau botezurile se vor putea oficia în biserici, cu participarea a maxim 16 persoane. AGERPRES/(A - autor: Sebastian Olaru, editor: Oana Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)