Vechi jocuri practicate de tinerii de la țară în trecut, precum alergatul în scară, căratul apei sau al unor persoane în roabă, aruncatul cizmelor de cauciuc sau tăiatul de lemne cu joagărul au fost readuse la viață, sâmbătă, în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Cepei, din comuna sălăjeană Pericei.
d6f2f3ea-f4b8-4ba4-8ef0-10e7ee36335c
Menționată de două ori în Cartea Recordurilor, pentru cea mai lungă cunună împletită din ceapă și pentru monumentul dedicat acestei legume care se cultivă de sute de ani în comună, localitatea Pericei găzduiește în fiecare toamnă un festival dedicat cepei.
În acest an, administrația comunei, care a strâns anul trecut o mulțime impresionantă de oameni doar pentru a frige slănină la foc în aer liber și a mânca "pită unsă cu ceapă picurată", a căutat un nou eveniment care să atragă atenția asupra comunității locale de aici, ajungându-se astfel la Olimpiada Țărănească.
"În cadrul acestui festival am dori să reînviem acele jocuri țărănești, am dori care fiecare participant și fiecare spectator să se simtă bine și, dacă se poate, să ne întoarcem în "capsula timpului" și să ne imaginăm cum era tineretul și cum era viața în satul Pericei, în trecut", a declarat, în deschiderea festivalului, Boncidai Csaba, primarul comunei Pericei.
Tinerii din sat, dar și invitați din Harghita, și-au putut măsura forțele sau îndemânarea în cadrul unor probe deloc ușoare. Nimeni nu s-a lăsat însă mai prejos și chiar și unele fete s-au încumetat să care în roabă băieți, în vreme ce bărbații și-au "plimbat", tot cu roaba, femeile. Nu a fost o probă ușoară nici căratul unui vas imens de apă cu roaba, în vreme ce căratul baloților de paie pe două bârne de lemn a cerut îndemânare și atenție din partea participanților. Nici alergatul a trei concurenți într-o scară de lemn nu a fost ușor, în ciuda aparențelor, iar un sac mare de grâu ce trebuie dus în spate a pus probleme celor care s-au încumetat să-l care.
Eforturile concurenților au fost răsplătite cu mâncăruri tradiționale având ceapa ca principal ingredient, din meniu fiind nelipsit bograciul sau feliile de pâine unse cu untură și "tapetate" cu rondele de ceapă și sos de ardei iute.
La ediția din acest a Festivalului Cepei a fost prezent și Kadar Zoltan Gyula, șef de cabinet al Cancelariei Primului Ministru din Ungaria, invitați din Canada, membrii corului de la Spitalul Szentgyorgy din Ungaria și o delegație din județul Harghita.
AGERPRES/(AS — autor: Sebastian Olaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)