SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 7 octombrie

33
Ortodoxe
Sf. Mari Mc. Serghie şi Vah; Sf. Mc. Iulian preotul, Chesarie diaconul şi Polihornie

Greco-catolice
Sf. m. Sergiu şi Vach; Preasfânta Fecioară Maria, Regina Rozariului

Romano-catolice
Sf. Fc. Maria, Regina Rozariului

Sfinţii Mari Mucenici Serghie şi Vah sunt pomeniţi în calendarul creştin ortodox la 7 octombrie.

Sfinţii Serghie şi Vah erau senatori romani şi cei mai apropiaţi demnitari ai împăratului Maximian (286-305). Creştini, vestiţi pentru vitejia lor, Sfinţii Mucenici au fost denunţaţi că nu aduc jertfe zeilor.

Au fost îndemnaţi să intre în templul păgân pentru a participa la ritual, dar au refuzat, mărturisind credinţa în Hristos. Legaţi cu lanţuri, au fost purtaţi aşa pe străzile Romei, după care au fost trimişi în părţile de răsărit ale imperiului pentru judecată, pentru că fiind apropiaţi ai împăratului Maximian, acesta nu a dorit să asiste la suferinţa Sfinţilor Mucenici.

Ajunşi acolo au fost supuşi la chinuri pentru a renunţa la credinţa creştină. Sfântul Vah a murit în timpul acestora, iar Sfântului Serghie i-a fost tăiat capul, după ce a îndurat multe suferinţe, dar nu şi-a lepădat credinţa.

Capetele acestor Sfinţi Mucenici au fost aduse în ţara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521) şi depuse la Mănăstirea Curtea de Argeş. Sfintele moaşte au fost mutate la Catedrala mitropolitană din Craiova în 1949. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Suzana Cristache Drăgan)