Scăpăm de „șpaga la gropar”? Cimitirele din Bacău trec în administrarea firmei Primăriei

220

Costuri mai mici cu 10% și eliminarea plăților la negru sunt promisiunile conducerii Societății de Servicii Publice Municipale (SSPM), care urmează să preia administrarea cimitirelor din Bacău de la Luvis SRL.

Aleea VIP-urilor cu vedere la stradă, din Cimitirul Central

Cele nouă cimitire ale municipiului Bacău vor fi administrate de SSPM, dacă aleșii locali vor vota în ședința de joi contractul de concesionare a administrării domeniului public și privat. În afara cimitirului Sarata 2, care e nou, opt cimitire ale municipiului (Central, Sarata, Cuvioasa Paraschiva, Șerbănești, Gherăiești, CFR, Eroilor și Lazareth) au fost administrate din 2002 de firma privată Luvis SRL.

Contractul cu LUVIS SRL, care plătea o redevență de 25.000 de lei pe an, pentru o suprafață de circa 220.000 de mp, a expirat în luna aprilie a acestui an.

Practic, cele nouă cimitire se reduc la unul singur, Sarata 2, deoarece nu mai există niciun loc în cimitirele CFR și Central, iar în Gherăiești și Șerbănești sunt sub 10.

Vlad Ionuț Popa, director general al SSPM, a declarat că preluarea administrării se va face după o inventariere exactă a situației din teren. Teoretic, este posibilă și preluarea unei părți a personalului de la Luvis SRL.

Popa a promis că se vor elimina practicile plăților la negru din cimitire, dar și condiționările în realizarea monumentelor funerare, care, totuși, vor fi obligate să respecte anumite reguli.

Nu e clar în acest moment care vor fi costurile, în mai 2015 fostul Consiliu Local a aprobat o hotărâre în acest sens, dar conducerea SSPM promite o reducere cu 10%.