Secretarul american al apărării a ordonat trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan

251

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a anunțat joi că a ordonat trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan, la zece zile după ce președintele SUA, Donald Trump, a promis o întărire a efectivelor americane în această țară, informează AFP.

ca463eb3-cb67-45ef-95f3-338e9b82ca4c

"Da, am semnat ordinele", a declarat Jim Mattis în fața jurnaliștilor, fără a preciza vreo cifră. "Aceasta le va permite forțelor afgane să luptă mai eficient", a adăugat el, subliniind că va fi vorba inclusiv de consilieri militari.

În fața situației foarte precare a forțelor guvernamentale pe teren în războiul împotriva talibanilor, președintele Donald Trump a acceptat să suplimenteze numărul soldaților americani aflați în Afganistan. El i-a lăsat secretarului Apărării, Jim Mattis, responsabilitatea stabilirii numărului de soldați care vor fi trimiși ca întăriri. Cel mai frecvent se vorbea despre 4.000 de militari în plus.

În Afganistan se aflau până joi 11.000 de militari americani, a dezvăluit miercuri Pentagonul. Numărul include, pe lângă militarii care, alături de colegii lor din NATO, se ocupă de pregătirea și antrenamentul trupelor afgane, și forțele speciale desfășurate în țară pentru operațiuni antiteroriste împotriva Al-Qaida sau Stat Islamic care încearcă să se implementeze cât mai solid în regiune.

AGERPRES/(AS — editor: Adriana Matcovschi, editor online: Simona Aruștei)