Ședință decisivă la liberali | Se supune la vot guvernarea prin rotație. Emil Boc ar fi propus mandat flexibil – SURSE

56

Liberalii s-au reunit marți seară, 16 noiembrie, într-o ședință a Biroului Executiv, pentru a supune la vot varianta premierului dat prin rotație de fiecare partid care va forma viitoarea coaliție de guvernare. Sursele Main News spun că până la această oră a fost discutată varianta guvernării rotative, dar și ca primul premier să fie din PNL, iar apoi din PSD.

Totodată, Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, ar fi propus flexibilizarea mandatului echipei de negociere pentru funcția de premier din partea PNL, ceea ce ar însemna că pot fi propuse și alte nume în afară de Florin Cîțu, au mai precizat sursele citate.

De menționat este că președintele UDMR, Kelemen Hunor, a punctat chiar astăzi că, deși cele două partide nu au ajuns la un acord privind întâietatea la poziția de premir, cel mai important aspect este ca premierul să fie unul dintre liderii partidelor.

„Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare

Din punctul meu de vedere, o coaliţie funcţională, indiferent cine este premierul, trebuie să fie un preşedinte de partid. Eu am susţinut, indiferent cine e premierul dintre doi, trei, nu contează, ceilalţi trebuie să fie în Guvern, trebuie să lase orgoliile la o parte şi ego-ul un pic mai mic”, a declarat Kelemen Hunor marți, 16 noiembrie.

Context

Social-democrații sunt de acord cu varianta premierului prin rotație, existând o decizie în interiorul PSD în acest sens, dar pentru a stabili ce partid dă prim-ministrul inițial este nevoie ca și liberalii să aibă o hotărâre luată în interiorul partidului.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a declarat marți, 16 noiembrie, că așteaptă înainte de toate decizia PNL.

„În interiorul PSD există această decizie că se poate merge prin rotație. Așteptăm și de la PNL o decizie în acest sens. După ce există o decizie că și PNL acceptă varianta unui premier prin rotație, atunci intrăm în negocieri și hotărâm (numele – n.red.)”, a declarat președintele social-democraților.

Florin Cîțu a convocat pentru marți, la ora 19:00, ședința Biroului Executiv al PNL. Rămâne de văzut ce vor stabili liberalii în ședința din această seară.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Ședință decisivă la liberali | Se supune la vot guvernarea prin rotație. Emil Boc ar fi propus mandat flexibil – SURSE apare prima dată în Main News.

Source: New feed