Șefii federațiilor și comitetelor sportive, obligați să publice declarații de avere / Proiectul, depus la Senat

71

Un proiect de lege care prevede introducerea declarațiilor de avere și interese pentru conducerile federațiilor sportive naționale, Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Comitetului Național Paralimpic a fost depus la Senat, se arată într-un comunicat de presă al partidului politic Uniunea Salvați România (USR) remis vineri, 8 iulie.

Concret, proiectul propune modificarea Legii Agenţiei Naţionale de Integritate astfel încât președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor sportive naționale, ai COSR și ai Comitetului Național Paralimpic să depună declarații de avere și de interese, asemenea demnitarilor și conducătorilor instituțiilor publice.

„Consider că integritatea persoanelor care conduc sportul românesc la nivelul federațiilor sportive naționale este esențială pentru a readuce sportul românesc la performanțele pe care le-a avut altădată și pentru a elimina abuzurile care s-au produs în trecut”, a precizat deputatul USR Brian Cristian.

Propunerea legislativă poate fi consultată aici.

Totodată, a fost depus și un proiect de lege care propune transparența închirierii bazelor sportive deținute de stat.

Propunerea legislativă are la bază o analiză a Curții de Conturi despre modul de administrare a celor 227 de baze sportive deținute de statul român, prin diferite instituții. Din analiză reiese că bazele sportive au fost de multe ori folosite ineficient sau sunt utilizate în alte scopuri, precum și faptul că fondurile alocate pentru întreținerea, repararea sau modernizarea acestora sunt insuficiente.

„Prin inițiativa depusă, obligăm administratorii bazelor sportive să aibă un regulament de închiriere care să fie public, să facă publice tarifele de închiriere, precum și entitățile care utilizează infrastructura sportivă. În caz contrar vor fi sancționați cu amenzi. Cum arată, de fapt, situația actuală? Administratori care dispun de aceste resurse după bunul plac și infrastructură sportivă construită din taxele și impozitele românilor, fără ca aceștia să aibă unde să facă sport”, a mai transmis Brian Cristian.

Propunerea legislativă presupune completarea Legii Educației fizice și sportului (nr. 69/2000) cu un nou alineat:

„Administratorii bazelor şi/sau instalaţiilor sportive, indiferent că fac parte din domeniul public sau privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, au obligaţia de a afişa, la începutul fiecărei luni, în loc public, la sediul bazei şi/sau instalaţiei sportive, şi pe siteul propriu, după caz, următoarele informaţii: Regulamentul pentru închirierea bazei şi/sau instalaţiei sportive, tarifele pentru închiriere, numele persoanei fizice, a persoanei juridice, precum şi numele structurii sportive care a închiriat un interval orar recurent, cu menţionarea sportului practicat, a datei rezervării şi a perioadei pentru care s-a făcut închirierea”.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Șefii federațiilor și comitetelor sportive, obligați să publice declarații de avere / Proiectul, depus la Senat apare prima dată în Main News.

Source: New feed