Şeful Gărzii Naţionale de Mediu: Este nevoie de restructurarea instituţiei şi de legi mai drastice

7
Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat joi, la Constanţa, că este nevoie de restructurarea instituţiei şi de modificări legislative pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţii acesteia.

"Ministerul lucrează intens pe partea de legislaţie, important este să convingem şi parlamentarii, pentru că ei sunt cei care votează legile pe care noi le propunem sau amendamentele la legi. Avem nevoie de mai mult personal la Garda de Mediu, avem nevoie de alte dotări, la un alt nivel, pe măsura solicitărilor şi a presiunilor din afară. Avem nişte presiuni interne foarte mari date de consumul de zi cu zi şi de faptul că nu avem staţii de sortare performante şi depozite conforme, nu avem economie circulară, ceea ce e cel mai grav. În afară, 10-15% se duce pe depozit, restul apare în economia circulară, la noi e fix invers, aproape nimic pe economie circulară şi se reciclează 10-12 procente. Restul - totul pe depozit. Dacă nu face munca asta de sortare fiecare individ, nu ajungem prea departe", a afirmat Berceanu, într-o conferinţă de presă.

Conform acestuia, trebuie să existe o Gardă de Mediu la fel ca în ţările occidentale. El a dat exemplul Italiei, unde oamenilor le este mai frică de respectiva instituţie decât de Poliţie.

"În Italia ţi-e frică mai mult de Garda de Mediu decât de Poliţie şi acolo trebuie să ajungem. Acum e în reconstrucţie Garda de Mediu, în reorganizare. Din păcate, lucrurile nu se întâmplă cu viteza cu care îmi doresc, dar eu sunt optimist, cel puţin sunt pe masă aceste subiecte şi se lucrează la ele astăzi", a spus Berceanu.

Modificările legislative privind Garda de Mediu sunt aşteptate în următoarea sesiune parlamentară, a menţionat el.

"Cred că în următoarea sesiune parlamentară se întâmplă şi restructurarea Gărzii de Mediu, modificări legislative care să ne permită o mişcare mai bună în teren şi legi mai drastice. Sunt poate lucruri care astăzi sunt sancţionate drept contravenţii - depozitările ilegale pe câmp -, în restul Europei ele sunt infracţiuni. (...) Arderea unui camion de deşeuri sau arderea pe câmp trebuie să devină infracţiune din punctul nostru de vedere, altfel, mergem să amendăm la nesfârşit; ştim că foarte multe din aceste persoane poate nu au nici acte de identitate, dacă le dăm amendă, niciodată nu va fi plătită şi rămânem cu nişte amenzi date fără ecou. Mai mult, amendăm primăriile, nu e nicio plăcere să amendezi primăriile, pentru că plăteşte contribuabilul. (...) Între timp, foarte mulţi primari din România nu fac nimic pentru colectarea selectivă, nu fac nimic pentru a denunţa depozitările ilegale, din contră, îi găsim generând aceste gropi ilegale de deşeuri. Până nu punem presiune şi pe primari, nu vom rezolva foarte multe din probleme. Amenda pentru un primar e cam de 500 de lei", a declarat Octavian Berceanu. AGERPRES/(AS - autor: Nona Jalbă; editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu)