Șeful Statului Major al Apărării, prezent la Bruxelles pentru discuții cu partenerii din UE și NATO / Daniel Petrescu: Adaptarea posturii aliate este un rezultat al realităților din teren

143

Prezent în perioada 18 – 19 mai la două reuniuni ale comitetelor militare din UE și NATO, organizate la Bruxelles, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu a reiterat contribuția Armatei României față de angajamentele celor două organizații, evidențiind importanța misiunilor și operațiilor acestor organisme în asigurarea stabilității din Balcanii de Vest și în zona extinsă a Mării Mediterane.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerului Apărării, implementarea „Busolei Strategice”, documentul programatic al Politicii de Securitate și Apărare a UE, a reprezentat principalul subiect al EUMC. Ghidul european de orientare strategică evaluează actualul climat de securitate ca fiind volatil, complex și fragmentat, situație cauzată de amenințările întâlnite la nivel global, regional și european.

Conform aceleași surse, concluzia șefilor apărării a fost că situațiile de criză din afara granițelor UE au impact direct asupra securității cetățenilor din cadrul Uniunii. În acest context, cele 18 misiuni și operații curente ale UE reprezintă instrumentul care  asigură o situație generală de securitate mai stabilă care se reflectă și pe continentul european. Agenda de lucru a inclus și întrevederi ale celor 27 de șefi ai Apărării din UE cu delegații militare din Bosnia și Herțegovina, Georgia, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru și Serbia.

Stoltenberg: O perioadă crucială

Conform MApN, agenda de lucru NATO MC a inclus o sesiune dedicată analizei situației de securitate în contextul conflictului din Ucraina, la care au participat și șefii Apărării din statele partenere ale NATO, respectiv Finlanda, Suedia și Ucraina. Membrii NATO MC au purtat discuții privind apărarea colectivă, consolidarea posturii Alianței pe termen lung și implementarea Conceptului de Descurajare și Apărare a zonei Euro-Atlantice, respectiv a Conceptului fundamental al NATO de ducere a războiului.

Prezent la reuniune, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că traversăm „o perioadă crucială și periculoasă pentru securitatea euro-atlantică”, subliniind eșecul conducerii Federației Ruse în atingerea obiectivelor strategice: „Ucraina rezistă, iar NATO se menține puternică și cu o solidă unitate transatlantică”.

Daniel Petrescu: Adaptarea posturii aliate este un rezultat al realităților actuale din teren

În cadrul NATO MC, șeful Apărării a transmis că „războiul convențional continuă să aibă relevanță. Situația de securitate din regiunea Mării Negre este radical influențată de ofensiva pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Prin urmare, adaptarea posturii aliate este un rezultat al realităților actuale din teren. Constituirea celor patru grupuri de luptă aliate în zona centrală și sud-estică europeană consolidează semnificativ Prezența Înaintată pe flancul estic”.

De asemenea, cu ocazia participării la activități, șeful SMAp a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Germania, Marea Britanie și Republica Moldova.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Articolul Șeful Statului Major al Apărării, prezent la Bruxelles pentru discuții cu partenerii din UE și NATO / Daniel Petrescu: Adaptarea posturii aliate este un rezultat al realităților din teren apare prima dată în Main News.

Source: New feed