Senatul a modificat Ordonanța care plafonează prețul facturilor la energie

104

Senatul a adoptat marți, 27 septembrie, modificările aduse Ordonanței de Urgență ce plafonează prețul facturilor la energie. Proiectul va fi trimis în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Adoptată pe 1 septembrie, Ordonanța prevede reducerea la 255 kWh, de la 300 kWh, a pragului până la care se poate face plafonarea prețului la energie electrică. 

Plafonul de consum pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar de energie electrică realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 rămâne de de 0,68 lei/kWh (TVA inclus) și de maximum 0,8 lei/kWh (TVA inclus), în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 255 kWh.

În schimb, parlamentarii au hotărât ca persoanele care sunt conectate la echipamente medicale și familiile cu cel puțin 3 copii să beneficieze de un plafon de 0,68 de lei/kWh, pentru întreg consumul realizat.

Totodată, față de forma adoptată de Guvern, Senatul a inclus pe lista entităților care beneficiază de o plafonare la 1 leu/kWh (pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în anul 2021) IMM-urile, operatorii (transportul public de călători, companiile de salubrizare, cele care asigură iluminatul public, canalizarea, alimentarea cu apă sau alimentarea cu gaze naturale), operatorii economici din domeniul industriei alimentare, întreprinderile publice, administratorii parcurilor industriale, parcurile științifice și tehnologice, producătorii de medicamente sau distribuitorii de medicamente și farmaciile care au lanț de frig.

De plafonarea la 1 leu/kWh ar urma să beneficieze și bisericile și instituțiile de cult, dar și instituțiile publice.

Textul proiectului adoptat de Senat poate fi consultat aici.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Articolul Senatul a modificat Ordonanța care plafonează prețul facturilor la energie apare prima dată în Main News.

Source: New feed