Senatul, convocat în sesiune extraordinară pentru informarea privind ordonanțele de urgență aprobate de Guvern

102

Senatul se reunește luni, 18 iulie, în sesiune extraordinară pentru informarea privind ordonanțele de urgență aprobate de Guvern în ședințele Executivului de săptămâna trecută. Unul dintre aceste acte normative se referă la organizarea de concursuri pentru ocuparea unor posturi în sistemul național de învățământ. 

Astfel, Biroul permanent al Senatului a decis ca următoarele ordonanţe să fie prezentate în plen luni, 18 iulie, de la ora 14.00, potrivit News.ro.

– proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă şi apă uzată finanţate din fonduri europene şi pentru modificarea unor acte normative;

– proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.110/2022 privind preluarea de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale prin unităţile teritoriale subordonate a unor creanţe bugetare aflate în administrarea Autorităţii pentru Administrarea Arhivelor Statului, asupra unor societăţi deţinătoare de bunuri utile facilitării şi fluidizării transportului de resurse strategice şi ale rezervelor de stat;

– proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.111/2022 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.80/2022 privind reglementarea unor măsuri în domeniul ocupării posturilor în sectorul bugetar”, potrivit anexei la decizia de convocare a Senatului în sesiune extraordinară.

Cîmpeanu a solicitat asigurarea resursei umane în învățământ

În ceea ce privește proiectul de lege referitor la ocuparea posturilor în sectorul bugetar, Guvernul Ciucă a adoptat, într-o ședință de la jumătatea lunii iunie, ordonanța de urgență care prevede suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

Astfel, angajările de la stat au fost înghețate începând cu 1 iulie, până la sfârșitul anului.

Însă, după cum a precizat Ministerul Muncii la momentul respectiv, ordonanța de urgență dă posibilitatea ca, prin memorandum înaintat de Ministerul Educației și aprobat în ședința Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante. Astfel, vineri, 15 iulie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care permite angajările prin concurs în sistemul național de învățământ.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis sâmbătă, 16 iulie, o serie de precizări cu privirea la angajările din sistem. El a declarat, printre altele, că este nevoie de profesori care să pună în aplicare noile Legi ale Educației, lansate miercuri, 13 iulie, în consultare publică.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Articolul Senatul, convocat în sesiune extraordinară pentru informarea privind ordonanțele de urgență aprobate de Guvern apare prima dată în Main News.

Source: New feed