Serviciile de informații americane au alertat Spania în luna mai cu privire la riscul unui atentat la Barcelona (presă)

223

Serviciile de informații americane au alertat autoritățile spaniole la data de 25 mai în legătură cu riscul unui atentat pe artera Las Ramblas din Barcelona, unde trei luni mai târziu, la 17 august, un jihadist a intrat cu o furgonetă în mulțime, omorând 14 pietoni, scrie cotidianul spaniol El Periodico de Cataluna, în ediția de joi, preluat de AFP.

6354306a-dc1e-4abf-b48a-91b11a39db0f

Conform facsimilului unui mesaj în limba engleză, publicat de El Periodico, Centrul Național Contraterorism (National Counterterrorism Center, NCTC), din care fac parte și Agenția Centrală de Informații (CIA) și Biroul Federal de Investigații (FBI), a transmis acest avertisment centralei spaniole de informații CNI, poliției spaniole și poliției regionale catalane Mossos d'Esquadra.

''Informații neconfirmate a căror veridicitate nu este cunoscută și datând de la sfârșitul lui mai 2017 indicau faptul că Statul Islamic în Irak și Levant (ISIS, acronimul în limba engleză al Statului Islamic) preconiza să comită atacuri teroriste neprecizate în timpul verii împotriva unor locuri turistice foarte frecventate din Barcelona, în special pe bulevardul Las Ramblas'', afirmă textul atribuit de publicația spaniolă Centrului american.

Solicitat de AFP, un purtător de cuvânt al CNI a refuzat să ''confirme sau să dezmintă comunicații cu alte servicii de informații''. Nici Ministerul spaniol de Interne nu a reacționat joi dimineața la întrebările AFP.

În schimb, postul de radio Cadena SER a citat joi ''surse din cadrul luptei antiteroriste'' potrivit cărora documentul publicat de El Periodico este autentic.

La 17 august, un tânăr marocan care locuia în Spania a intrat în mulțimea de pe Las Ramblas la volanul unei camionete, omorând 14 oameni și rănind peste 120. Agresorul și complicii săi au provocat în total moartea a 16 persoane la Barcelona și la Cambrils, stațiune situată la 120 km sud de capitala catalană. Cele două atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)